Göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda akut koroner sendrom tanısında HEART ve HET skorlarının 0-1 hs-cTnT algoritması ile kombine kullanımının tanısal doğruluk ve 30 günlük majör olumsuz kardiyak olay (MACE) açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the diagnostic accuracy and 30-day major adverse cardiac events (MACE) of the combined use of HEART and HET scores with the 0–1 hour hs-cTnT algorithm in patients presenting with chest pain
  1. Tez No: 990925
  2. Yazar: BATUHAN TAYFUR BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE GÜNALP ENEYLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Göğüs Ağrısı, HEART skoru, HET skoru, Majör Olumsuz Kardiyak Olay (MACE), Yüksek Duyarlıklı Troponin T, Acute Coronary Syndrome, Chest Pain, HEART score, HET score, Major Adverse Cardiac Events (MACE), High-Sensitivity Troponin T
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Göğüs ağrısı, acil servis başvurularının en sık nedenlerinden biri olup, bu hastaların büyük bir kısmında ileri tetkikler ve gözlem sonrasında AKS tanısı dışlanmaktadır. Bununla birlikte, AKS olasılığı nedeniyle hastaların önemli bir bölümü gereksiz tetkik, uzun süreli gözlem ve hastane yatışına maruz kalmakta, bu durum hem hasta güvenliği hem de sağlık sistemi kaynakları açısından önemli bir yük oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, göğüs ağrısı nedeniyle acil servise başvuran ve AKS ön tanısı bulunan hastalarda, HEART ve HET risk skorlarının ESC tarafından önerilen 0–1 saatlik hs-cTnT algoritması ile birlikte kullanımının tanısal doğruluğunu karşılaştırmak ve bu skorların 30 günlük majör olumsuz kardiyak olay (MACE) gelişimini öngörmedeki etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, acil servise göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastalarda AKS tanısının değerlendirilmesini amaçlayan, prospektif, tek merkezli, gözlemsel bir klinik çalışmadır. Çalışmaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Erişkin Acil Servisi'ne göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran, 18 yaş ve üzeri toplam 927 hasta dahil edilmiştir. Başvuru anında hastaların anamnez, vital bulguları ve EKG değerlendirmeleri yapılmış, başvurunun 0. ve 1. saatlerinde hs-cTnT ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen klinik ve laboratuvar verileri kullanılarak HEART ve HET risk skorları hesaplanmış ve hastalar 0–1 saat hs-cTnT algoritmasına göre sınıflandırılmıştır. Çalışmanın primer sonlanımı, acil servis başvurusunu izleyen 30 gün içerisinde MACE gelişimi olarak belirlenmiştir. Sekonder sonlanımlar ise HEART ve HET skorlarının tek başına ve 0–1 saat hs-cTnT algoritması ile birlikte kullanımının MACE gelişimini öngörmedeki ayırt edici gücünün değerlendirilmesi olarak tanımlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 927 hastanın yaş ortalaması 53,4 ± 16,9 yıl olup, hastaların %59,1'i erkekti. Otuz günlük takip süresinde hastaların %10,1'inde (n=94) MACE gelişti. HEART ve HET risk skorları ile MACE gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. HEART ve HET skorları arasındaki uyum orta düzeyde bulundu (κ = 0,503; p < 0,001). Analizlerde yaş, erkek cinsiyet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve bilinen aterosklerotik kalp hastalığı MACE gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. HEART ve HET risk skorlarının tek başına kullanımı MACE öngörüsünde anlamlı bulunmakla birlikte, her iki skorun da 0–1 saatlik hs-cTnT algoritması ile kombine kullanımı, tek başına kullanımlarına kıyasla daha yüksek tanısal doğruluk ve ayırt edici güç sağladı. Sonuç: Bu çalışmada, göğüs ağrısı nedeniyle acil servise başvuran ve AKS ön tanısı bulunan hastalarda, HEART ve HET risk skorlarının ESC tarafından önerilen 0–1 saatlik hs-cTnT algoritması ile birlikte kullanımının tanısal ve prognostik değeri değerlendirilmiştir. Bulgular, her iki skorun da tek başına kullanıldığında MACE öngörüsünde etkili olduğunu, ancak 0–1 saat hs-cTnT algoritması ile kombine edildiklerinde ayırt edici performanslarının arttığını göstermektedir. HEART + 0–1 saat hs-cTnT ve HET + 0–1 saat hs-cTnT modellerinin benzer ve yüksek AUC değerlerine sahip olması, daha sade bir yapıya sahip olan HET skorunun troponin temelli algoritma ile birlikte kullanıldığında HEART skoruna yakın bir prognostik performans sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, göğüs ağrısı ile başvuran hastaların değerlendirilmesinde her iki risk skorunun da kullanılabilir olduğu ve 0–1 saat hs-cTnT algoritması ile birlikte kullanıldıklarında 30 günlük MACE öngörüsünde daha ayrıntılı bir risk sınıflaması sağladıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chest pain is one of the most common reasons for emergency department admissions, and acute coronary syndrome (ACS) is excluded in a substantial proportion of these patients after further diagnostic evaluation and observation. Nevertheless, due to the potential risk of ACS, many patients undergo unnecessary testing, prolonged observation, and hospital admission, resulting in a significant burden on both patient safety and healthcare resources. The aim of this study was to compare the diagnostic accuracy of the combined use of HEART and HET risk scores with the European Society of Cardiology (ESC)–recommended 0–1 hour high-sensitivity cardiac troponin T (hs-cTnT) algorithm in patients presenting to the emergency department with chest pain and suspected ACS, and to evaluate the effectiveness of these scores in predicting 30-day major adverse cardiac events (MACE). Materials and Methods: This prospective, single-center, observational clinical study was conducted to evaluate the diagnosis of ACS in patients presenting to the emergency department with chest pain. A total of 927 patients aged 18 years and older who presented with chest pain to the Adult Emergency Department of Ankara University Faculty of Medicine İbni Sina Hospital were included. Upon admission, patient history, vital signs, and electrocardiographic (ECG) findings were recorded, and hs-cTnT levels were measured at 0 and 1 hour after presentation. HEART and HET risk scores were calculated using clinical and laboratory data, and patients were classified according to the 0–1 hour hs-cTnT algorithm. The primary outcome was the occurrence of MACE within 30 days following emergency department admission. Secondary outcomes included the discriminatory performance of HEART and HET scores when used alone and in combination with the 0–1 hour hs-cTnT algorithm for predicting MACE. Results: The mean age of the 927 patients included in the study was 53.4 ± 16.9 years, and 59.1% of the patients were male. During the 30-day follow-up period, MACE occurred in 10.1% of patients (n = 94). A statistically significant association was observed between both HEART and HET risk scores and the development of MACE. The agreement between HEART and HET scores was moderate (κ = 0.503; p < 0.001). Multivariable analyses identified age, male sex, hypertension, hyperlipidemia, and known atherosclerotic heart disease as independent risk factors for MACE. While the use of HEART and HET scores alone was effective in predicting MACE, the combined use of both scores with the 0–1 hour hs-cTnT algorithm provided higher diagnostic accuracy and discriminatory power compared to their standalone use. Conclusion: In this study, the diagnostic and prognostic value of combining HEART and HET risk scores with the ESC-recommended 0–1 hour hs-cTnT algorithm was evaluated in patients presenting to the emergency department with chest pain and suspected ACS. The findings demonstrate that although both scores are effective in predicting MACE when used alone, their discriminatory performance improves when combined with the 0–1 hour hs-cTnT algorithm. The presence of similar and high AUC values for the HEART + 0–1 hour hs-cTnT and HET + 0–1 hour hs-cTnT models indicates that the simpler HET score offers prognostic performance comparable to the HEART score when used alongside a troponin-based algorithm. These results suggest that both risk scores are clinically applicable in the evaluation of chest pain patients and provide more detailed risk stratification for 30-day MACE when combined with the 0–1 hour hs-cTnT algorithm.