Mide malignitesi nedeniyle opere edilen hastalardaduodenum güdük kaçağına etki eden faktörler
  1. Tez No: 990941
  2. Yazar: RUZİYE CANAN ARAL ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK KIVILCIM UPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Duodenal güdük kaçağı, Güdük kapatılma yöntemleri, Güçlendirme, Gastric cancer, Duodenal stump leakage, Stump closure methods, Reinforcement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Mide kanseri 4.sık görülen kanser tipi olup kansere bağlı ölümlerde 2.sıklıkta görülür. Mide kanserinin tek küratif tedavisi cerrahidir ve Total ve Subtotal Gastrektomi sonrası hem Roux-and-Y hem de Billroth 2 rekonstrüksiyon tümörün yerine ve makroskopik evresine göre tercih edilir. Duodenal güdük kaçağı bu operasyonlar sonrası %3 oranında görülen mortal seyredebilen bir komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı mide rezeksiyonu yapılmış olan hastalarda görülen duodenal kaçak komplikasyonunu ve etki eden faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Mide malignitesi nedeniyle opere olan hastalar ardışık olarak çalışmaya alındı. Hastaların preoperatif olarak bakılan hemoglobin, albümin, lökosit, nötrofil / lenfosit oranları, hastanın komorbiditeleri (Charlson Komorbidite İndeksi), kanserin evresi, operasyon sırasında gerçekleşen kanama miktarı kayıt altına alındı. Yatış sırasında ve taburculuk sonrası hasta başvuruları ile kaçak saptanan hastalar değerlendirildi. Duodenal güdük kaçağı tanı ve takibi, hastanın anamnezi batın bilgisayarlı tomografisi ile yapıldı. Kaçak gelişen ve gelişmeyen hastalar kıyaslanarak yapılan preoperatif ve operatif parametrelerin kaçağa etkisi araştırıldı. Bulgular: Mide kanseri tanısı alıp gastrektomi yapılmış toplamda 151 kişi ardışık olarak çalışmaya alındı. Hastaların %38,4 ü kadın (n:58), %61,6 sı erkek (n:93) ve yaş ortalaması 63,27 ±12,28 olarak bulundu. Güdük kaçağı olan hastaların büyük bir bölümünü ek hastalığı olanlar olmasına karşın istatistiksel bir anlam bulunamadı. Preoperatif laboratuvar, BMI değerleri ortancaları her iki grupta benzer ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Preoperatif hemoraji güdük kaçağında daha yüksek (350ml, ortanca), perioperatif verilen sıvı ortalaması yüksek (3000ml, ortanca) olarak bulundu, fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. Postoperatif bakılan dren amilaz ve dren bilirubin değerleri güdük kaçağı olan hastalarda daha yüksek bulundu fakat istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Duodenal güdük kaçağı olan hastalar değerlendirildiğinde; güdük kaçağı saptanma gün ortalaması 19 ±7, ortalama iyileşme süresi 13,8±12 gün olarak hesaplandı. 5 duodenal güdük kaçağı hastasından 4 hastaya girişimsel radyoloji tarafından perkütan drenaj ve intravenöz antibiyotik uygulanırken 1 hastaya sadece intravenöz antibiyotik tedavisi uygulandı. Sonuç: Duodenal güdük kaçağı %3 ile nadir olarak karşımıza çıkan bir gastrektomi komplikasyonudur. Hastanın preoperatif ve perioperatif faktörlerin güdük kaçağına etkisi olmadığını saptandı. Tedavi için perkütan drenaj ile geniş spektrumlu antibiyotik akla ilk olarak gelmelidir. İleriye yönelik çok merkezli ve daha yüksek volümlü hasta popülasyonu ile prospektif çalışmaların yapılması gereklidir. İleriye yönelik çok merkezli ve daha yüksek volümlü hasta popülasyonu ile prospektif çalışmaların yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objektive and Background: Gastric cancer is the fourth most common type of cancer and the second most common cancer-related death. Surgery is the only curative treatment for gastric cancer, and both Roux-and-Y and Billroth 2 reconstructions after Total and Subtotal Gastrectomy are preferred according to the location and macroscopic stage of the tumor. Duodenal stump leakage is a mortal complication seen in 3% after these operations. The aim of this study is to examine the duodenal leak complication and the affecting factors in patients who have undergone gastric resection. Materials and Methods: Patients who were operated for gastric malignancy in Marmara University Pendik Training and Research Hospital General Surgery Clinic between January 2021 and June 2022 were consecutively included in the study. Hemoglobin, albumin, leukocyte, neutrophil / lymphocyte ratios, comorbidities of the patient (Charlson Comorbidity Index), stage of cancer, amount of bleeding during the operation were recorded. Patients who were found to have leaks during hospitalization and after discharge were evaluated. Diagnosis and follow-up of duodenal stump leakage was made with the patient's anamnesis, abdominal computed tomography. The effects of preoperative and operative parameters on leakage were investigated by comparing patients with and without leakage. Results: A total of 151 people who were diagnosed with gastric cancer and had gastrectomy were included in the study. 38.4% of the patients were female (n: 58), 61.6% were male (n: 93), and the mean age was 63.27 ± 12.28 years. Although most of the patients with stump leakage had co-morbidities, no statistical significance was found. The medians of preoperative laboratory and BMI values were similar in both groups and were not statistically significant. Preoperative hemorrhage was found to be higher in stump leakage (350ml, median), and the mean of perioperative fluid administered was higher (3000ml, median), but it was not statistically significant. Postoperatively, drain amylase and drain bilirubin values were found to be higher in patients with stump leakage, but they were not statistically significant. When patients with duodenal stump leakage are evaluated; The mean stump leak detection day was 19 ± 7 days, and the mean recovery time was 13.8 ± 12 days. Percutaneous drainage and intravenous antibiotics were administered by interventional radiology to 4 patients out of 5 patients with duodenal stump leakage, while only intravenous antibiotic therapy was applied to 1 patient. Conclusion: Duodenal stump leakage is a rare complication of gastrectomy with a rate of 3%. It was determined that the preoperative and perioperative factors of the patient had no effect on stump leakage. For treatment, percutaneous drainage and broad- spectrum antibiotics should be considered first. Prospective studies with multicenter and higher volume patient population are required for the future. Prospective studies with multicenter and higher volume patient population are required for the future.