Yetmiş yaş üzeri hastalarda tahmini glomerüler filtrasyon hızı hesaplamada kullanılan formüllerin korelasyonu, ilaç doz düzenlemesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması ve klinik sonuçları
Comparison of the correlation and clinical outcomes of estimated glomerular filtration rate equations and their effects on drug dose adjustment in patients over seventy years old
- Tez No: 990955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Glomerüler filtrasyon hızı, ilaç dozu, yaşlılık, polifarmasi, Glomerular filtration rate, drug dosage, aging, polypharmacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Yaşlanmayla birlikte böbrek fonksiyonları azalmakta; bu durum glomerüler filtrasyon hızının (GFH) doğru değerlendirilmesini önemli hâle getirmektedir. GFH hem böbrek fonksiyonunu belirlemede hem de ilaç doz ayarlamalarında kritik rol oynar. Bu amaçla CKD-EPI, FAS ve BIS-1 gibi kreatinin bazlı formüller kullanılmaktadır. Amaç: Bu çalışmada, yaşlı bireylerde farklı GFH formüllerinin korelasyonunu ve ilaç doz düzenlemeleri üzerindeki etkilerini karşılaştırarak klinik yansımalarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: 2016-2024 yılları arasında Geriatri Polikliniği'ne başvuran 1631 yaşlı hastadan dahil etme kriterlerine uygun olanların verileri retrospektif olarak incelendi. GFH değerleri CKD-EPI, FAS ve BIS-1 formülleriyle hesaplanarak karşılaştırıldı. İlaç kısa ürün bilgilerine göre doz değişimi gerekliliği değerlendirildi. Bulgular: 1082 hasta dâhil edildi (ortanca yaş: 80; %63,8 kadın). CKD-EPI ile her bir hasta için GFH hesaplandı. Aynı hastalar için FAS ve BIS-1 ile elde edilen GFH değerleri anlamlı derecede düşüktü (p<0,001). Doz değişimi gerektiren ilaç kullanan hasta oranı CKD-EPI için %23, FAS için %32 ve BIS-1 için %32,3 bulundu. Sonuç: CKD-EPI, GFH'yi daha yüksek tahmin ederek doz değişimi gereksinimini düşük gösterebilir. GFH tahmininde kullanılan formül, yalnızca matematiksel doğruluğu değil, klinik sonuçlar üzerindeki etkileri açısından da değerlendirilmelidir. Yaşlı ve çoklu ilaç kullanan hastalarda formül seçimi dikkatle yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background: With aging, renal functions decline, making the accurate evaluation of glomerular filtration rate (GFR) increasingly important. GFR plays a critical role both in assessing kidney function and in adjusting drug dosages. For this purpose, creatinine-based formulas such as CKD-EPI, FAS, and BIS-1 are commonly used. Aim: This study aimed to evaluate the correlation between different GFR estimation formulas in elderly individuals and compare their effects on drug dose adjustment, along with their clinical implications. Methods: Data from 1631 elderly patients who applied to the Geriatrics Outpatient Clinic between 2016 and 2024 were retrospectively analyzed based on inclusion criteria. GFR was calculated using CKD-EPI, FAS, and BIS-1 equations and the results were compared. The need for dose adjustment was assessed according to the summary of product characteristics of medications. Results: A total of 1082 patients were included (median age: 80; 63.8% female). GFR was calculated for each patient using CKD-EPI. The GFR values obtained using FAS and BIS-1 were significantly lower than those calculated by CKD-EPI (p<0.001). The proportion of patients requiring dose adjustment was 23% with CKD-EPI, 32% with FAS, and 32.3% with BIS-1. Conclusion: CKD-EPI may overestimate GFR and consequently underestimate the need for dose adjustments. The choice of GFR estimation formula should be evaluated not only for mathematical accuracy but also for its clinical impact. In elderly and polymedicated patients, careful selection of the estimation formula is crucial.