Ormanların karbon depolama kapasitesindeki değişimin iklim değişikliği ile mücadeledeki rolü: Köyceğiz sığla ormanları örneği
The role of changes in carbon storage capacity of forests in combating climate change: The case of Köyceğiz sweetgum forests
  1. Tez No: 990960
  2. Yazar: İHSAN UTKU SOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİN ÖZDERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik karbon, Organic carbon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Muğla ili Köyceğiz ilçesindeki sığla (Liquidambar orientalis Miller) ormanlarının karbon depolama işlevini iklim değişikliği bağlamında değerlendirirken, karbon stok dinamiklerini şekillendirebilecek temel bir bozucu etken olan orman yangınlarını da değerlendirme çerçevesine açıkça dâhil etmektedir. Çalışma alanı, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı farklı şefliklerde yer alan sığla meşcerelerini kapsamaktadır. Amenajman planlarından elde edilen alan, kapalılık ve hacim gibi meşcere envanter verileri temel girdi olarak kullanılmış; karbon stokları canlı biyokütle, ölü odun, ölü örtü ve toprak organik karbonu havuzları bazında hesaplanarak plan dönemleri arasında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Hesaplamalarda, ulusal katsayı setleri ve FRA (2010) çerçevesiyle uyumlu dönüşüm yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Yangın riskini ve ekosistem süreçlerini etkileyebilecek iklimsel arka planı betimlemek için meteoroloji istasyonu kayıtları kullanılmıştır. Bulgular, birbirini izleyen plan dönemleri boyunca karbon stok eğilimlerinin şeflikler arasında farklılık gösterebildiğini; bazı birimlerde artış, bazılarında ise azalış yaşandığını ortaya koymaktadır. Havuzlar birlikte ele alındığında, toprak organik karbonunun toplam ekosistem karbonunun ana bileşenini oluşturduğu, canlı biyokütlenin de belirgin bir katkı sunduğu görülmüştür. Sonuç olarak, sığla ormanlarının şeflik ölçeğinde karbon yutağı olarak izlenmesi; yangın kaynaklı karbon kayıplarını görünür kılarak risk temelli planlamayı destekleyebilir ve böylece risk odaklı uyum stratejileri ile yerel, doğa temelli iklim çözümü tartışmalarını güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis assesses the carbon storage function of sweetgum (Liquidambar orientalis Miller) forests in Köyceğiz (Muğla, Türkiye) in the context of climate change, while explicitly incorporating wildfires as a key disturbance that may shape carbon stock dynamics. The study covers sweetgum stands located in multiple forest district units under the Köyceğiz Forest Enterprise Directorate. Stand inventory data derived from forest management plans—such as area, canopy closure, and volume—were used as core inputs, and carbon stocks were estimated by ecosystem pools, including live biomass, dead wood, litter, and soil organic carbon, to enable comparisons across plan periods. National coefficient sets and conversion approaches consistent with the FRA (2010) framework were employed. Meteorological station records were used to describe the climatic background that can influence wildfire risk and ecosystem processes. The results suggest that carbon stock trajectories may vary across district units over successive plan periods, with increases in some units and decreases in others. When pools are considered jointly, soil organic carbon constitutes a major component of total ecosystem carbon, with live biomass also providing a notable contribution. Overall, monitoring sweetgum forests as carbon sinks at the district-unit scale can support evidence-based planning by making wildfire-related carbon losses more visible, thereby strengthening risk-informed adaptation and local nature-based climate solution discussions.