Aile hekimliği uzmanlık eğitiminde EKG yorumlama düzeyi: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi verileriyle bir çalışma
The level of ECG interpretation in family medicine residency training: A study based on data from Kocaeli University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 990979
  2. Yazar: METEHAN BAYKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN TUZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi (EKG), aile hekimliği, bilgi düzeyi, EKG yorumlama düzeyi, Electrocardiography (ECG), family medicine, knowledge level, ECG interpretation level
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi aile hekimliği asistanlarının elektrokardiyografi (EKG) yorumlama konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek, mesleki kıdem ve eğitim geçmişi gibi faktörlerin bu yetkinlik üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda eğitim gören asistan hekimlere, demografik verileri ve EKG eğitim geçmişlerini sorgulayan anketle birlikte, 20 soruluk bir EKG tanılama testi uygulanmıştır. Katılımcıların verdikleri yanıtlar üzerinden başarı puanları hesaplanmış ve istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların EKG bilgi düzeyi puan medyanı 100 üzerinden 60 olarak saptanmıştır. Asistanların %71,4'ünün uzmanlık eğitimi sürecinde formel bir EKG eğitimi almadığı belirlenmiştir. Ventriküler fibrilasyon (%82,9) ve MI (%71) gibi hayati patolojileri tanıma oranları yüksek iken; kalp hızı hesaplama (%25) ve WPW sendromu (%29,3), birinci derece AV blok (%55,7), ikinci derece AV blok tip I (%41,4) ve tip II (%39,3), ventriküler hipertrofi (%51,4), hipokalemi (%29,3) gibi hastalıklarda başarının anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür. Mesleki kıdem ve asistanlık yılının başarı puanı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Araştırma bulguları, aile hekimliği asistanlarının EKG yorumlama yetkinliklerinin orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Mesleki deneyimin tek başına yeterli bir gelişim sağlamadığı, asistanların süreç içerisinde sistematik analiz disiplini yerine sezgisel bir yaklaşımını benimsedikleri saptanmıştır. Bu bağlamda, birinci basamakta tanısal doğruluğu artırmak ve bilgi aşınmasını önlemek amacıyla; uzmanlık eğitimi müfredatına yapılandırılmış, periyodik ve klinik odaklı EKG eğitim modüllerinin entegre edilmesi kritik önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study was conducted to determine the knowledge levels of family medicine residents at Kocaeli University regarding electrocardiogram (ECG) interpretation and to evaluate the impact of factors such as professional seniority and educational background on this competency. Methods: A 20-item ECG diagnostic test was administered to resident physicians training at the Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, along with a survey questioning their demographic data and ECG training history. Success scores were calculated based on the participants' responses, and statistical analyses were performed. Results: The median ECG knowledge score of the participants was 60 out of 100. It was determined that 71.4% of the residents had not received formal ECG training during their residency. While the recognition rates for vital pathologies such as ventricular fibrillation (82.9%) and myocardial infarction (71%) were high, success was found to be significantly lower in areas such as heart rate calculation (25%), Wolff-Parkinson-White syndrome (29.3%), first-degree AV block (55.7%), second- degree AV block type I (41.4%) and type II (39.3%), ventricular hypertrophy (51.4%), and hypokalemia (29.3%). No statistically significant difference was found between professional seniority or year of residency and the success scores (p>0.05). Conclusion: The research findings indicate that the ECG interpretation competencies of family medicine residents are at a moderate level. It was determined that professional experience alone does not provide sufficient development, and that residents adopt an intuitive approach instead of a systematic analysis discipline over time. In this context, to increase diagnostic accuracy in primary care and prevent knowledge attrition, it is of critical importance to integrate structured, periodic, and clinically oriented ECG training modules into the specialty training curriculum.