Impact of digital transformation, organizational learning, ambidexterity, and agility as dynamic capabilities on organizational performance - a study in Türkiye
Dinamik yetenekler olarak dijital dönüşüm, örgütsel öğrenme, çift yönlülük ve çevikliğin örgütsel performans üzerindeki etkisi - Türkiye örneği
  1. Tez No: 990989
  2. Yazar: HAYRİYE EBRU OYDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ASLI EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme yönetimi, Business management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Dinamik Yetenekler perspektifi çerçevesinde dijital dönüşüm, örgütsel öğrenme, çift yönlülük, çeviklik ve örgütsel performans arasındaki ilişkileri incelemektedir. Çalışmanın amacı, öğrenme temelli unsurların ve dijital yeteneklerin örgütsel performansı hiyerarşik ve aracılı mekanizmalar yoluyla nasıl etkilediğini açıklamaktır. Önceki çalışmalar bu kavramları çoğunlukla ayrı ayrı veya kısmi kombinasyonlar halinde ele almış olsa da, tümünü aynı anda bütünleşik biçimde inceleyen modeller sınırlıdır. Çalışma, pragmatik araştırma felsefesini benimsemekte ve örgüt düzeyinde hipotez testine dayalı nicel bir araştırma tasarımı kullanmaktadır. Veriler, Türkiye'de Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerden toplanmıştır. Önerilen araştırma modeli, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi yöntemleri kullanılarak test edilmiştir. Bulgular, Dinamik Yetenekler çerçevesine güçlü ampirik destek sağlamaktadır. Dijital dönüşüm, hem örgütsel öğrenmeyi hem de keşfedici ve yararlanıcı öğrenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Örgütsel öğrenme her iki öğrenme biçimini desteklemekte, ancak doğrudan örgütsel çift yönlülüğe yol açmamaktadır. Çift yönlülük, genç firmalarda örgütsel performansla zayıf bir ilişki göstermekte, daha olgun firmalarda ise anlamlı bir etki sergilememektedir. Buna karşılık, hem keşfedici hem de yararlanıcı öğrenme örgütsel çevikliği anlamlı biçimde artırmaktadır; yararlanıcı öğrenmenin etkisi daha güçlüdür. Örgütsel çeviklik ise örgütsel performans üzerinde güçlü ve olumlu bir etkiye sahiptir ve öğrenmenin performansa dönüştürülmesinde üst düzey bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca algılanan mutlak örgütsel performans ile karşılaştırmalı örgütsel performans arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Genel olarak çalışma, örgüt düzeyinde yetenek gelişimi ve performans ilişkisini bütüncül ve bağlama duyarlı bir bakış açısıyla açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This PhD thesis examines the relationships among digital transformation, organizational learning, ambidexterity, agility, and performance from a Dynamic Capabilities perspective. The study aims to explain how learning-based and digital capabilities influence organizational performance through hierarchical and mediated mechanisms. Although prior research has examined these constructs separately or in partial combinations, integrated models that include all of them simultaneously remain limited. The study adopts a pragmatic research philosophy and uses a quantitative research design with hypothesis testing at the organizational level of analysis. Data were collected from companies operating in Technology Development Zones in Türkiye. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were used to test the proposed research model. The findings provide strong support for the Dynamic Capabilities framework. Digital transformation positively influences organizational learning as well as exploratory and exploitative learning. Organizational learning supports both learning modes but does not directly lead to ambidexterity. Ambidexterity shows a weak relationship with organizational performance in young firms and no significant effect in older firms, highlighting its context-dependent nature. Both exploratory and exploitative learning significantly enhance organizational agility, with exploitative learning showing stronger effects. Organizational agility, in turn, has a strong positive impact on organizational performance and emerges as a higher-order mechanism through which learning is converted into performance outcomes. The results also show a significant relationship between perceived absolute and comparative organizational performance. Overall, the study offers an integrated and context-sensitive explanation of capability development and performance.