Türkiye'deki girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve fonlarının İslam hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of venture capital investment trusts and funds in Türkiye from the perspective of Islamic law
- Tez No: 991007
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BOYNUKALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Din, Law, Religion
- Anahtar Kelimeler: Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, Venture capital investment trust
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca insanlar bir yandan yatırım yaparak kazanç elde etmek ve mevcut birikimlerinin değerini korumak istemişler diğer yandan da girişimleri ve ticari faaliyetleri için finansmana ihtiyaç duymuşlardır. Kökenleri hem İslam dünyasında hem de Batıda bulunan ve modern dönemlere gelindiğinde girişim sermayesi ismiyle kurumsallaşan sistemin doğuşu da her iki ihtiyacı karşılamaya yönelik tarihsel sürecin tabii bir ürünüdür. Girişim sermayesi, girişimcilere kaynak sunarken yatırımcılara da üstlendikleri risk karşılığında daha yüksek kazanç elde etme imkânı sağlayan sermaye temelli bir finansman ve yatırım aracıdır. Bu bağlamda girişim sermayesi finansman yöntemi, dünyada ve Türkiye'de farklı araçlarla uygulanan bir şemsiye kavramdır. Nitekim farklı ülkelerde, farklı isim, mevzuat ve yapılarla kurgulanan bu finansman yöntemi girişimciye ortaklık yoluyla sermaye finansmanı sağlama ve yatırımın büyüyüp gelişmesiyle kâr elde etme noktasında müşterek bir prensibe dayanmaktadır. Tez kapsamında girişim sermayesi finansman yöntemini kullanan araçlar arasından girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve fonlarının araştırma konusu olarak seçilmesinin sebebi ise Türkiye'de girişim sermayesi faaliyetlerinin başlıca bu iki yapı tarafından yürütülmesidir. Dünyada ve Türkiye'de giderek yaygınlaşan bu girişim sermayesi yatırım araçlarının İslam hukuku açısından değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Zira girişim sermayesi, Müslüman toplumlar ve bireyler için reel ticari ve iktisadi faaliyetlerde faizli borçlanma sistemlerine alternatif oluşturabilecek bir yatırım aracıdır. Temel prensipleri itibarıyla sermaye ortaklığına dayanması sebebiyle meşru görülen girişim sermayesi yönteminin, mevcut uygulamalar bakımından fıkhi prensiplere tamamen uyup uymadığı ise yanıtlanmayı bekleyen bir sorudur. Bu bağlamda tezin temel amacı, Türkiye'deki girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım fonlarının fıkhi mahiyetini tespit etmeye çalışmak ve bu yapıların güncel uygulamalarını İslam hukuku açısından değerlendirmeye tabi tutmaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, individuals have sought to generate returns through investment and preserve the value of their accumulated savings, while simultaneously requiring financing for their ventures and commercial activities. The emergence of the system, which possesses roots in both the Islamic world and the West and became institutionalized as venture capital in the modern era, is a natural outcome of the historical process aimed at meeting these reciprocal needs. Venture capital is a capital-based financing and investment instrument that provides resources to entrepreneurs while affording investors the opportunity to obtain higher returns in exchange for the risk assumed. In this context, the venture capital financing method functions as an umbrella concept implemented through various instruments both globally and in Turkey. Indeed, although structured with diverse names, regulations, and forms across different countries, this financing method rests on a common principle: providing equity financing to entrepreneurs through partnership and generating profit upon the growth of investment. Within the scope of this thesis, Venture Capital Investment Trusts and Funds were selected as the subject of research, as venture capital activities in Turkey are primarily conducted by these two structures. The evaluation of these increasingly widespread instruments from the perspective of Islamic Law is of great importance. This is because venture capital constitutes an alternative to interest-based debt systems for Muslim societies engaged in real economic activities. While the venture capital method is theoretically regarded as legitimate due to its foundation on capital partnership, whether its current applications strictly comply with Fiqh principles remains a question awaiting resolution. Accordingly, the primary objective of this thesis is to determine the jurisprudential nature of Venture Capital Investment Trusts and Funds in Turkey and to evaluate their contemporary practices within the framework of Islamic Law.