Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme adlı eserinin 27 ve 28. ciltleri (Giriş-inceleme–metin–dizin–tıpkıbasım)
Volumes 27 and 28. of Firdevsî-i Rûmî's work entitled Süleymân-nâme (Entrance-grammatical analysis-text–index–facsimile)
  1. Tez No: 991026
  2. Yazar: ALİME EVCİ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜRSOY NASKALİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Eski Anadolu Türkçesi, Süleymân peygamber, tıp, Firdevsî-i Rûmî, Süleymân-nâme, Old Anatolian Turkish, Prophet Süleymân, medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Doktora çalışmamızda, Firdevsî-i Rûmî'nin Süleymân-nâme adlı eseri incelenmiştir. Çalışmaya eserin transkripsiyonlu metni ile başlanmış, ardından eserin dizini hazırlanmış, daha sonra giriş ve inceleme bölümleri eklenmiş, son olarak kaynakça ve tıpkıbasım eklenerek çalışma tamamlanmıştır. Eserin gramer incelemesi bölümünde birleşik fiiller konusu ele alınmıştır. Eski Anadolu Türkçesinden Türkiye Türkçesine gelene kadar dildeki farklılaşma ve değişim tespit edilmeye çalışılmıştır. Örneğin;“dilden elden geldiğince”deyiminin Eski Anadolu Türkçesi döneminde kullanıldığını görüyorken, günümüz Türkçesinde bu deyimin sadece“elden geldiğince”şeklinde kullanımını görmekteyiz.“Dilden elden geldiğince”birleşik fiilinde“dilden geldiğince”kısmı zamanla kullanımdan düşmüş ve bu tâbirin“elden geldiği kadar”şeklinde günümüzde kullanımı devam etmektedir. Eser, Süleymân peygamber ve çevresinde gelişmiş bütün dinî hikâye ve rivâyetleri bir araya toplayan, aynı zamanda tarih, felsefe, hikmet, hendese, geometri, astronomi, tıp ve ahlaka ait pek çok bilgiyi de içeren ansiklopedik mahiyet taşımaktadır. Klâsik Osmanlı Türkçesi Dönemi dil özelliklerini taşır. Manzum ve mensur parçalardan oluşmaktadır. Bu yazma eserin 27 ve 28. ciltleri çalışmamızda incelenmiştir. Tezin konusu olan Süleymân-nâme yazmasının 27. ve 28. ciltleri İstanbul Topkapı Müzesi Kütüphane yazmaları arasında 951 (1544) tarihi ile H. 1527 numarada yer almaktadır. 21 satır ve 91 varaktan oluşan yazma, yazıldığı dönemin Türkçesi hakkında önemli bilgiler taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this doctoral thesis, Firdevsî Rumi's work which is Süleymân-name is researched. With the text of the work on the back of it, the index part is made and then entry and analysing parts are added. Finally bibliography and facsimile parts are added and the thesis is consummated. The work which collects the all religious stories and rumors that progress around prophet Süleymân and his region and also supports on encyclopaedical essence belonging to history, philosophy, aphorism, geometry astronomy, medicine and morals. The working exhibits the language properties of the Classical Era. This work comprises of two parts that are poetical and prose. 27th and 28th Volumes of the work are examined in the study the we have. In the grammar analysis section of the work, the subject of compound verbs is discussed. It is attempted to determine the differentiation and change in the language from Old Anatolian Turkish to Turkey Turkish. For example; while we see that the phrase“as far as possible from the tongue”was used in the Old Anatolian Turkish period, in today's Turkish we see this phrase used only as“as far as possible”. In the compound verb“as far as possible from the tongue”, the part“as far as possible from the tongue”has fallen out of use over time and this phrase continues to be used today as“as far as possible”. The subject of the thesis that is work of Süleymân-nâme's 27 th and 28 th volumes are located among the work in İstanbul Topkapı Museum Library with the date of 951 (1544) and with the number of H. 1527. The work comprises 21 lines and 91 sheets and also exhibits important information about the Turkish of that term.