İki dilliliğin ileriye dönük bellek üzerindeki etkisi: Ketleme, set değiştirme, çalışma belleği ve izlemenin rolü
Effects of bilingualism on prospective memory: Role of inhibition, set shifting, working memory, and monitoring
  1. Tez No: 991054
  2. Yazar: ASLI YÖRÜK SEVİNÇLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU TAVAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İleriye yönelik bellek, Prospective memory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, iki dilliliğin İleriye Dönük Bellek üzerindeki etkisini genç yetişkin ve çocuk örneklemleri üzerinden incelemek ve bu ilişkide yönetici işlev bileşenlerinin (ketleme, set değiştirme, çalışma belleği ve izleme) aracı rolünü belirlemektir. Araştırma, İleriye Dönük Bellek-Yönetici Çerçevesi (PM-Executive Framework) ve İleriye Dönük Bellek Birleştirici Çerçevesi (PM-Multiprocess Framework) varsayımları temelinde yapılandırılmış, birbirini tamamlayan üç deneysel çalışmadan oluşmaktadır . Birinci deney, genç yetişkin örnekleminde daha önce yürütülmüş bir çalışmanın, iki dilli ve tek dilli katılımcılardan oluşan Türkiye örneklemindeki bir replikasyonudur; bu aşamada odaksal ve odaksal olmayan olay temelli ileriye dönük bellek görevlerinde iki dillilik etkisi test edilmiştir. İkinci deneyde, 8–12 yaş aralığındaki çocuklarda erken/dengeli iki dilliliğin odaksal, odaksal olmayan ve zaman temelli ileriye dönük bellek görevleri üzerindeki etkileri tek dilli akranlarıyla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Üçüncü deneyde ise, erken iki dilli çocuklarda yönetici işlev bileşenlerinin farklı ileriye dönük bellek görevlerindeki yordama gücü Bayesci çoklu regresyon analizleri ile değerlendirilmiş; yönetici işlev-ileriye dönük bellek ilişkisinin görev türüne bağlı dinamikleri incelenmiştir.Bulgular, iki dilliliğin özellikle yüksek bilişsel kontrol, gerektiren izleme süreçleri ve zaman takibi (zaman izleme) gerektiren zaman temelli ileriye dönük bellek görevlerinde bir avantaj sağladığını ortaya koymaktadır. Söz konusu avantajın, doğrudan bir performans artışından ziyade, çalışma belleği süreçleri üzerinden şekillenen dolaylı etkiler vasıtasıyla ortaya çıktığı gözlenmiştir. Ayrıca, yönetici işlevlerin ileriye dönük bellek performansına katkısının görev türüne duyarlı olduğu ve bilişsel talepler arttıkça bu katkının belirginleştiği görülmüştür. Bu çalışma, iki dillilik ve ileriye dönük bellek ilişkisini karıştırıcı değişkenlerin titizlikle kontrol edildiği deneyler çerçevesinde ele alarak alan yazındaki tutarsız bulgulara kuramsal bir açıklama getirmekte ve bilişsel avantajların görev taleplerine bağlılığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to investigate the effect of bilingualism on Prospective Memory across young adult and child samples and to determine the mediating role of executive function components (inhibition, set-shifting, working memory, and monitoring) within this relationship. Grounded in the theoretical assumptions of the Prospective Memory -Executive Framework and the Prospective Memory-Multiprocess Framework, the research consists of three complementary experimental studies.The first experiment replicates a previous study with young adults. It extends it to a Turkish sample of bilingual and monolingual participants to test the bilingualism effect in focal and non-focal event-based prospective memory tasks. The second experiment compares the effects of early/balanced bilingualism versus monolingualism on focal, non-focal, and time-based prospective memory tasks in children aged 8–12. In the third experiment, the predictive power of executive function components on prospective memory performance in early bilingual children was evaluated using Bayesian multiple regression analyses, examining the task-dependent dynamics of the executive function– prospective memory relationship.Findings indicate that bilingualism provides an advantage, particularly in time-based prospective memory tasks that require high cognitive control, self-initiated monitoring, and time-tracking. It was observed that this advantage manifests through indirect effects shaped by working memory processes rather than a direct performance enhancement. Furthermore, the contribution of executive functions to prospective memory performance was found to be task-sensitive, becoming more pronounced as cognitive demands increased. By addressing the link between bilingualism and prospective memory within an experimental framework that rigorously controls for confounding variables, this study provides a theoretical explanation for the inconsistent findings in the literature. It emphasizes the dependence of cognitive advantages on task demands.