Üniversite öğrencilerinin çevre bilinci duyarlılık düzeyleri ile katı atık ve geri dönüşüme yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of university students' environmental awareness sensitivity levels and attitudes towards solid waste and recycling
- Tez No: 991056
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Doğal çevre, Fiziksel çevre, Sürdürülebilir çevre, İnsan-çevre ilişkisi, Natural environment, Physical environment, Sustainable environment, Human-environment relationship
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinin çevre bilinci duyarlılık düzeyleri ile katı atık ve geri dönüşüme yönelik tutumlarını incelemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamına, Hacettepe Üniversitesi Beytepe ve Sıhhiye Kampüslerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenim gören lisans öğrencilerinden 651 öğrenci alınmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla bir anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümünde; araştırmacı tarafından geliştirilen öğrencilere ilişkin genel bilgiler, Anketin ikinci bölümünde; öğrencilerin çevreye yönelik bilgileri, Anketin üçüncü bölümünde, Akbaş ve Kırımlı (2019) tarafından hazırlanarak, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan 43 maddelik 'Üniversite Öğrencilerinin Çevre Bilinci ve Çevresel Duyarlılık Ölçeği' ve Anketin dördüncü bölümünde ise, Karatekin (2013) tarafından hazırlanarak geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış olan 33 maddelik 'Katı Atık ve Geri Dönüşüme Yönelik Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Çevresel değişkenler ile Katı Atık ve Geri Dönüşüme Yönelik Tutum değişkeni arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Katı Atık ve Geri Dönüşüme Yönelik Tutum değişkenine ilişkin negatif korelasyonlar, ilgili değişken arttıkça daha olumlu tutumların sergilendiğine işaret etmektedir. Katı atık ve geri dönüşüme yönelik tutum ile çevresel davranışlar arasındaki ilişki r = -0.390 düzeyinde güçlü bir negatif korelasyona işaret etmektedir. Çalışmada r² = 0.152 olarak hesaplanmıştır, ters kodlama dikkate alındığında, çevresel davranış düzeyi arttıkça bireylerin geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda daha olumlu tutumlara sahip oldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin çevre bilinci duyarlılık düzeyleri ile katı atık ve geri dönüşüme yönelik tutumları öğrencilerin çevre dersi alma ve çevre dersi almanın gerekli olması durumuna göre farklılık göstermiştir, öğrencilerin öğrenim gördükleri fakülte, öğrenim gördükleri sınıf, öğrencilerin yaşı, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, çevre bilgi kaynakları, çevre konusunda bilgi birikimi, çevreye karşı duyarlı olma durumu, katı atıklara karşı duyarlı olma durumu, çevre dostu ürünler tercih etme, çevre dostu ürünleri tercih etme sıklığı, çevre dostu gönüllü faaliyete katılma, geri dönüştürülebilir ürünleri satın alma, atıkları ayrıştırma, atıkları ayrıştırma sıklığı ve sıvı yağları dökme durumuna göre çok değişkenli düzeyde farklılık göstermiş, tek değişkenli düzeyde ise kısmi olarak farklılık göstermiştir. Buna karşın öğrencilerin cinsiyete göre çevre bilinci duyarlılık düzeyleri ile katı atık ve geri dönüşüme yönelik davranışları farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
The study was planned and conducted to examine university students' environmental awareness and attitudes towards solid waste and recycling. 651 undergraduate students enrolled at Hacettepe University's Beytepe and Sıhhiye Campuses in the 2023-2024 academic year were included in the study. A survey form was prepared to collect data for the study. The survey form consists of four sections. The first section includes general information about the students developed by the researcher. The second section includes: In the third part of the survey, the 43-item“University Students' Environmental Awareness and Sensitivity Scale,”developed by Akbaş and Kırımlı (2019) and whose validity and reliability studies have been conducted, was used to measure students' environmental knowledge. In the fourth part of the survey, the 33-item“Attitude Towards Solid Waste and Recycling Scale,”developed by Karatekin (2013) and whose validity and reliability studies have been conducted, was used. As a result of the research, a significant relationship was observed between the environmental variables and the Attitude Towards Solid Waste and Recycling variable. Negative correlations related to the Attitude Towards Solid Waste and Recycling variable indicate that more positive attitudes are exhibited as the relevant variable increases (it can be written more clearly). The relationship between attitudes towards solid waste and recycling and environmental behaviors indicates a strong negative correlation at r = -0.390. In this case, r² was calculated as 0.152. Taking reverse coding into account, it was determined that individuals had more positive attitudes toward recycling and waste management as their level of environmental behavior increased. Students' environmental awareness and attitudes toward solid waste and recycling differed depending on whether they took an environmental course or were required to take one. The students' levels of environmental awareness and attitudes toward solid waste and recycling differed multivariately, but only partially so at the univariate level, according to their faculty, grade, age, father's education level, mother's education level, family income level, environmental information sources, environmental knowledge, environmental awareness, awareness of solid waste, preference for environmentally friendly products, frequency of preference for environmentally friendly products, participation in environmentally friendly volunteer activities, purchasing recyclable products, waste separation, frequency of waste separation, and the status of liquid oil disposal. However, students' levels of environmental awareness and attitudes toward solid waste and recycling did not differ by gender.