İrinotekan ve 5-ALA kombinasyonun kolon kanseri üzerindeki sinerjik etkisinin araştırılması
Investigation of the synergistic effect of irinotecan and 5-ALA combination on colon cancer
  1. Tez No: 991060
  2. Yazar: EMİNE ESMA DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN SİBEL ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kombinasyon terapi, Fotodinamik terapi, Kolon kanseri, İrinotekan, 5-aminolevulinik asit, Combination therapy, Photodynamic therapy, Colon cancer, Irinotecan, 5-aminolevulinic acid
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kolon kanseri dünyada en sık görülen kanser türüdür. Amerikan Kanser Birliği (American Cancer Society-ACS), 2025 yılında kolorektal kanser hastalarının ölüm oranını yaklaşık %34,3 olarak bildirilmiştir. Hayatta kalma oranlarını artıracak etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi oldukça önemlidir. İleri evre kolon kanserinin tedavisinde kullanılan güncel yaklaşımların klinik başarı oranı yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yeni tedavi stratejilerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Hem sentez yolunda bir ara madde olan 5- aminolevulinik asit (5-ALA), protoporfirin IX'un (PpIX) öncüsüdür. Fotosensitizer özellikteki PpIX, uygun dalga boyundaki ışıkla aktive edilerek fotodinamik terapi (FDT) sonucunda hücre içinde oksidatif strese neden olur. FDT, sistemik toksisitesinin az olması ve non-invaziv bir yöntem olması nedeniyle umut vadeden bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Topoizomeraz I inhibitörü olan İrinotekan, DNA hasarına bağlı apoptozu indükleyerek kolon kanserinin tedavisinde kullanılan bir kemoterapi ajanıdır. Bu tez çalışmasında kolon kanseri tedavisinde yan etkileri azaltarak hastaların yaşam kalitesini artırmaya yönelik kombinasyon tedavi stratejisinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 5-ALA bazlı FDT (5-ALA/FDT) ve İrinotekan kombinasyonunun sinerjik etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, HCT 116 kolon kanseri hücrelerinde, 4 saatlik inkübasyon süresi sonunda PpIX'un hücre içi birikiminde artış gözlemlenmiştir. PpIX birikimini takiben İrinotekan uygulanması ile gerçekleştirilen kombinasyon terapi yaklaşımında 0.3-0.6 aralığında CI değerleri ile sinerjik etki tespit edilmiştir. Sinerjik kombinasyon terapiye ek olarak, kullanılan 5-ALA ve İrinotekan'ın konsantrasyonlarında sırasıyla yaklaşık 4,2 kat ve 22,6 kata kadar azalma sağlanmış ve HCT 116 hücrelerinin migrasyon kabiliyeti anlamlı şekilde baskılanmıştır. Buna karşılık kontrol hücresi olan NIH/3T3 hattında ise antagonistik bir etki ön plana çıkmıştır. Sonuç olarak kolon kanserinin tedavisi için geliştirilen kombinasyon terapi stratejisi potansiyel olarak umut vadetmektedir.
Özet (Çeviri)
Colon cancer is the most common type of cancer worldwide. The American Cancer Society (ACS) estimates that the mortality rate for colorectal cancer patients will be approximately 34.3% in 2025. Developing effective treatment methods to increase survival rates is crucial. Current treatments for advanced colon cancer have insufficient clinical success rates. Therefore, there is a need for the development of new treatment methods. 5-aminolevulinic acid (5-ALA), an intermediate in the heme synthesis pathway, is a precursor to protoporphyrin IX (PpIX). PpIX, with its photosensitizing properties, is activated by light of the appropriate wavelength, resulting in intracellular oxidative stress through photodynamic therapy (PDT). PDT is considered a promising approach due to its low systemic efficacy and non-invasive nature. Irinotecan, a topoisomerase I inhibitor, is a therapeutic agent used in the treatment of colon cancer by inducing apoptosis due to DNA injury. This thesis aims to develop a treatment strategy to improve the quality of life of patients with colon cancer by addressing the side effects of treatment. The synergistic effects of 5-ALA-based FDT (5-ALA/FDT) and irinotecan were evaluated. The results showed that in HCT 116 colon cancer cells, the addition of PpIX to intracellular recording after a 4-hour incubation period was observed. Following PpIX monitoring, treatment with irinotecan showed a synergistic effect with CI values ranging from 0.3 to 0.6. In addition to the synergistic therapy, the amounts of 5-ALA and irinotecan used were reduced by approximately 4.2-fold and 22.6-fold, respectively, and the permanent migration capacity of HCT 116 was significantly suppressed. In contrast, an antagonistic effect was prominent in the control cell line, NIH/3T3.In conclusion, different therapeutic strategies for the treatment of colon cancer are potentially promising.