Bayilik sözleşmesinin sona ermesi ve sonuçları
Termination of the dealership agreement and its consequences
  1. Tez No: 991072
  2. Yazar: MEHMET MELİH VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bayilik, Sona Erme, Sona Ermenin Sonuçları, Bayilik Sözleşmesi, Dealership, Termination, Consequences of Termination, Dealership Agreement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, uygulamada geniş bir kullanım alanına sahip olan bayilik sözleşmesinin sona erme hâlleri ve bu sona ermenin taraflar üzerindeki hukuki ve ekonomik etkileri incelenmiştir. Bayilik sözleşmesi, taraflardan birinin, diğer tarafça sağlanan mal veya hizmetleri belirli bir bölgede pazarlamak ve satışlarını artırmakla yükümlü olduğu; karşı tarafın ise söz konusu mal veya hizmeti temin etme borcunu üstlendiği, taraflara karşılıklı edim yükleyen, sürekli nitelikte bir çerçeve sözleşmedir. Bayi, bu ilişki kapsamında kendi adına ve hesabına hareket ederken, üretici veya sağlayıcı taraf da bayinin bu faaliyetlerini destekleyerek diğer tarafta yer almaktadır. Bayilik sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu ya da diğer ilişkili olabilecek Türk Kanunlarında da açıkça düzenlenmediğinden, öğretide isimsiz (atipik) sözleşmeler kategorisinde değerlendirilmekte ve genel sözleşme hükümleri çerçevesinde yorumlanmaktadır. Sözleşmenin sona ermesi tarafların karşılıklı anlaşması, sözleşme süresinin dolması, taraflardan birinin ölümü, iflası veya fiil ehliyetini kaybetmesi gibi kişisel nedenler dışında, olağan veya haklı sebeplerle fesih yoluyla da gerçekleşebilir. Üretici tarafından mal temin edilmemesi, bayinin yükümlülüklerine aykırı davranması ya da pazarlama faaliyetlerine kayıtsız kalması gibi durumlar haklı nedenle fesih kapsamına girebilmektedir. Tez çalışmasının son bölümünde, bayilik sözleşmesinin sona ermesinin taraflar üzerindeki olası sonuçları detaylı şekilde ele alınmış; özellikle sözleşmenin sona ermesi hâlinde ortaya çıkabilecek zararlar, tazminat sorumlulukları ve tarafların yükümlülüklerinin sona erme biçimleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the circumstances under which a franchise agreement may terminate and the legal and economic effects of such termination on the parties. A franchise agreement is a framework agreement of a continuous nature that imposes reciprocal obligations on the parties, whereby one party is obligated to market and increase sales of goods or services provided by the other party in a specific region, while the other party undertakes the obligation to supply the goods or services in question. The franchisee acts on its own behalf and account within the scope of this relationship, while the manufacturer or supplier supports the franchisee's activities and acts as the other party. Since the franchise agreement is not explicitly regulated in the Turkish Code of Obligations or other relevant Turkish laws, it is classified as an unnamed (atypical) contract in legal doctrine and interpreted within the framework of general contract provisions. The termination of the agreement may occur through mutual agreement between the parties, the expiration of the agreement term, or personal reasons such as the death, bankruptcy, or loss of legal capacity of one of the parties, as well as through termination for ordinary or just cause. Situations such as the manufacturer's failure to supply goods, the distributor's breach of its obligations, or its indifference to marketing activities may fall within the scope of termination for just cause. In the final section of the thesis, the possible consequences of the termination of the franchise agreement on the parties are discussed in detail; in particular, the damages that may arise in the event of termination of the agreement, liability for compensation, and the manner in which the parties' obligations terminate are evaluated.