Gayrimenkul yatırım ortaklığı
Real estate investment trust
  1. Tez No: 991083
  2. Yazar: HASAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ayni sermaye, Birincil halka arz, Kayıtlı sermaye sistemi, Türk sermaye piyasası, Capital in kind, Initial public offering, Registered capital system, Turkish capital market
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, kolektif yatırım kurumları arasında yer alan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO'lar), yatırımcılara mülkiyet devri gerekmeksizin gayrimenkul gelirlerine katılma olanağı sunan ve kayıtlı sermaye sistemine tâbi anonim ortaklık olarak yapılandırılmış kurumsal yapılardır. Çalışmada GYO'ların hukuki niteliği normatif yöntem çerçevesinde değerlendirilmiş; kuruluş prosedürleri, esas sözleşme hükümleri, portföy sınırlamaları, yatırım yapılabilir varlık türleri, faaliyet esasları ile sona erme ve tasfiye süreçleri ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Tez kapsamında, gayrimenkullerin GYO'lara ayni sermaye olarak konulması uygulaması; Sermaye Piyasası Kanunu (SerPK), Türk Ticaret Kanunu (TTK), Türk Medeni Kanunu (TMK) ve III-48.1 sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği hükümleri çerçevesinde çok boyutlu olarak incelenmiştir. Bu bağlamda, ayni sermayeye konu taşınmazların mülkiyet devri, değer tespiti, tapu siciline tescil işlemleri ve karşılığında pay edinilmesi süreçlerinden doğan hukuki sonuçlar analiz edilmiş; uygulamada karşılaşılan belirsizlikler ve risk alanları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, GYO sisteminin yatırımcı haklarının korunması, sermaye piyasalarının güvenilirliği ve kurumsal sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda daha şeffaf, denetlenebilir ve öngörülebilir bir yapıya kavuşturulmasının gerekliliği ortaya konulmuş; hem normatif düzeyde hem de uygulamaya yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, Real Estate Investment Trusts (REITs), which are among collective investment institutions, are corporate structures organised as joint-stock companies subject to the registered capital system, offering investors the opportunity to participate in real estate income without the need for a transfer of ownership. The study evaluates the legal nature of REITs within a normative framework; their establishment procedures, articles of association provisions, portfolio restrictions, types of investable assets, operating principles, and termination and liquidation processes are examined in detail. Within the scope of the thesis, the practice of contributing real estate to REITs as capital in kind has been examined in a multidimensional manner within the framework of the provisions of the Capital Markets Law (SerPK), the Turkish Commercial Code (TTK), the Turkish Civil Code (TMK), and the Communiqué on Principles Regarding Real Estate Investment Trusts No. III-48.1. In this context, the legal consequences arising from the processes of transfer of ownership, valuation, registration in the land registry, and acquisition of shares in exchange for real estate constituting in-kind capital have been analysed; uncertainties and risk areas encountered in practice have been identified. Consequently, it has been established that the REIT system needs to be made more transparent, auditable, and predictable in line with the principles of protecting investor rights, capital market reliability, and corporate sustainability; and both normative and practical solutions have been proposed.