Hafızlık Proje İmam Hatip Ortaokulları ve Kur'an kurslarında hafızlık eğitimi -Çorum ili örneği-
Qur'an memorization hifz education in Project Imam Hatip Secondary Schools and Qur'an courses -the case of Çorum province-
- Tez No: 991108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ŞAHİN AYNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İlmü'l-Kıraat, İlmü'l-Kıraat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hafızlık Proje İmam Hatip Ortaokulları ile Kur'an kurslarında yürütülen hafızlık eğitimini Çorum ili özelinde incelemektedir. Ayrıca bu çalışmada, Çorum'un hafızlık tarihinin ve kültürel birikiminin ortaya konulması; Hafızlık Proje İmam Hatip Ortaokulları ile Kur'an kurslarında uygulanan eğitim modellerinin karşılaştırılması; öğretici ve öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunulması amaçlanmıştır. Hafızlık eğitiminin mevcut durumu ve geliştirilmesine yönelik bu alanda görev yapan öğreticilere, Hafızlık Proje Okullarında ve Kur'an kurslarında hafızlık yapan öğrencilere ayrı anketler düzenlenmiştir. Katılımcıların verdikleri yanıtlar doğrultusunda elde edilen veriler analiz edilmiş; hafızlık eğitimine dair yorum ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, hem akademik literatüre katkı sunmak hem de hafızlık eğitimi veren kurum ve kuruluşlar için yol gösterici bir kaynak niteliği taşımaktır. Araştırma kapsamında nitel yöntemler olarak gözlem, görüşme, mülakat, gazete haberleri, kitap, makale, tez ve kurs açılış belgeleri gibi dokümanlardan yararlanılmış; nicel yöntem olarak ise anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Öğretici ve öğrencilere uygulanan anketler Google Form aracılığıyla hazırlanarak uygulanmıştır. Örgün eğitimle birlikte yürütülen hafızlık projesi, öğrencilere erken yaşta hafızlığa başlama ve okul ile aile ortamından kopmadan bu süreci tamamlama imkânı sunmaktadır. Ancak yaşlarının küçük olması nedeniyle bazı öğrencilerin hafızlığı tam olarak kavrayamadığı ve okul dersleriyle birlikte bu sürecin zorlayıcı olabileceği yönünde görüşler öğreticiler tarafından aktarılmıştır. Ortaokul sonrası Kur'an kurslarında hafızlık yapan öğrencilerin bu sürece daha bilinçli yaklaştıkları ve hafızlığa daha fazla odaklandıkları tespit edilmiştir. Bu öğrencilerin çoğunlukla akademik başarıdan ziyade hafızlığı tamamlama hedefi taşıdıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi'nin ortak hedefler doğrultusunda daha başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri ile İl ve İlçe Müftülükleri arasında okul ve kurs temelli koordinasyonun ve iş birliğinin artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study provides a comprehensive examination of the Qur'an memorization education conducted in Qur'an Memorization Project Imam Hatip Secondary Schools and Qur'an courses, specifically within the province of Çorum. In this context, the aims were to: Reveal Çorum's history and cultural background concerning Qur'an memorization. Compare the educational models applied in the Qur'an Memorization Project Imam Hatip Secondary Schools and Qur'an courses. Offer evaluations based on the opinions of both instructors and students. To assess the current status of Qur'an memorization education and suggest potential improvements, separate surveys were administered to instructors working in this field and students currently completing their memorization in Qur'an Memorization Project Schools and Qur'an courses. The data obtained from the participants' responses were analyzed, and comments and evaluations regarding Qur'an memorization education were included. The purpose of this study is both to contribute to the academic literature and to serve as a guiding resource for institutions and organizations providing Qur'an memorization education. Both qualitative and quantitative methods were used in the scope of the research. The surveys administered to instructors and students were prepared and conducted via Google Forms. The memorization programs conducted alongside formal education offer students the opportunity to start memorization at an early age and complete this process without being completely disconnected from the school and family environment. However, some opinions indicated that due to their young age, some students cannot fully grasp the memorization process, and the combination of school lessons and this process can be challenging.It was determined that students pursuing memorization in Qur'an courses after secondary school approach the process more consciously and focus on memorization more intensely. The conclusion reached is that these students are mostly aiming to complete memorization rather than focusing on academic success. Furthermore, it was concluded that to carry out the“Qur'an Memorization Project Integrated with Formal Education”more successfully in line with common goals, the coordination and cooperation between the Provincial and District Directorates of National Education and the Provincial and District Mufti's Offices should be increased at the school and course level.