The circular economy development in Tunisia: A performance analysis
Tunus'ta döngüsel ekonomi gelişimi: Bir performans analizi
  1. Tez No: 991190
  2. Yazar: RIHEM ZOUARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN VERGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Döngüsel Ekonomi, Ekonomik Büyüme, Performans, Siyasi Geçiş, Tunus, Arab Spring, Circular Economy, Economic Growth, Performance, Political Transition, Tunisia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 1992-2022 yılları arasında Tunus'taki Döngüsel Ekonomi Performansı (CEP) ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi inceliyor ve Arap Baharı öncesi ve sonrası dönemlerin karşılaştırmalı analizini vurguluyor. Çalışma temel katkılarda bulunuyor: ilk olarak, çok boyutlu bir yaklaşım kullanarak CEP'in Tunus'taki GSYİH büyümesi üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir ekonometrik analizi; ikinci olarak, bölgesel siyasi çalkantıların döngüsel ekonomi-büyüme ilişkilerini nasıl değiştirdiğini inceleyen bir çerçeve; üçüncü olarak, geçiş ekonomilerinde ekonomik büyüme belirleyicilerinin bütünsel anlaşılması için insani gelişme ve sermaye stoğu değişkenlerini dahil ediyor. Sıradan En Küçük Kareler regresyonu kullanılarak çalışma, Yenilenebilir Enerji Payı (nihai tüketim), kişi başına CO₂ Emisyonları, Enerji Yoğunluğu (birim GSYİH başına enerji kullanımı) ve kişi başına Yurtiçi Malzeme Tüketimi olmak üzere dört temel göstergeden oluşan CEP'in, İnsani Gelişme Endeksi, Sermaye Stoğu ve İşgücü ile birlikte Tunus'un GSYİH büyümesini nasıl etkilediğini analiz ediyor. Ekonometrik model, Arap Baharı öncesi (1992-2010) ve Arap Baharı sonrası (2011-2022) dönemlerde bu değişkenlerin ekonomik büyüme üzerindeki karşılaştırmalı etkisini inceleyerek, siyasi geçiş ve kurumsal değişimlerin döngüsel ekonomi uygulamaları ile ekonomik performans arasındaki ilişkileri nasıl değiştirdiğini anlamaya çalışmaktadır. Birçok çalışma, gelişmiş ülkelerde CEP ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemiş ve pozitif bir ilişkiyi doğrulamış olsa da, bu araştırma çerçeveyi Arap Baharı'nın derin siyasi ve ekonomik dönüşümlere yol açtığı Tunus'a uygulamaktadır. Çalışma, döngüsel ekonomi uygulamalarının Tunus'un ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunup bulunmadığını ve bu ilişkinin Arap Baharı devriminin ardından nasıl geliştiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Dört çevresel ve kaynak verimliliği göstergesinden kapsamlı bir CEP endeksi oluşturarak, çalışma, Kuzey Afrika'daki gelişmekte olan bir ekonomide demokratik geçiş bağlamında döngüsel ekonomi uygulamasının ekonomik faydalarını nicelleştirmeyi amaçlamaktadır. Analiz, hangi belirli döngüsel ekonomi bileşenlerinin GSYİH büyümesiyle en güçlü korelasyonu gösterdiğini belirlemekte ve siyasi dönüşümün kurumsal çerçeveleri ve politika önceliklerini değiştirerek bu ilişkileri güçlendirip güçlendirmediğini veya zayıflatıp zayıflatmadığını incelemektedir. Çalışma ayrıca, siyasi istikrar ve geçiş dönemlerinde döngüsel ekonomi uygulamalarıyla birlikte ekonomik büyümeyi yönlendirmede insan gelişimi, sermaye birikimi ve işgücünün tamamlayıcı rollerini değerlendirmektedir. Bulgular, Tunus ve demokratik geçişlerden geçen benzer gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcılara, döngüsel ekonominin benimsenmesinin ekonomik uygulanabilirliği ve siyasi ve kurumsal şoklara karşı dayanıklılık konusunda değerli bilgiler sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This research explores the relationship between Circular Economy Performance (CEP) and economic growth in Tunisia over 1992–2022, emphasizing comparative analysis of pre-Arab spring and post-Arab spring periods. The study makes key contributions: first, a comprehensive econometric analysis of CEP impacts on GDP growth in Tunisia using a multidimensional approach; second, a framework examining how regional political upheavals alter circular economy-growth relationships; third, incorporating human development and capital stock variables for holistic understanding of economic growth determinants in transitional economies. Using Ordinary Least Squares regression, the study analyzes how CEP constructed from four key indicators Renewable Energy Share (final consumption), CO₂ Emissions per capita, Energy Intensity (energy use per unit GDP), and Domestic Material Consumption per capita affects Tunisia's GDP growth alongside Human Development Index, Capital Stock, and Labor Force. The econometric model examines the comparative impact of these variables on economic growth in pre-Arab Spring (1992–2010) and post-Arab Spring (2011–2022) periods to understand how political transition and institutional changes altered relationships between circular economy practices and economic performance. While many studies have examined the relationship between CEP and economic growth in developed countries, confirming a positive relationship, this research applies the framework to Tunisia, where the Arab Spring introduced profound political and economic transformations. The study aims to determine whether circular economy practices contribute positively to Tunisia's economic growth and how this relationship evolved following the Arab Spring revolution. By constructing a comprehensive CEP index from the four environmental and resource efficiency indicators, the study seeks to quantify the economic benefits of circular economy implementation within the context of democratic transition in a North African developing economy. The analysis identifies which specific circular economy components demonstrate the strongest correlation with GDP growth and examines whether political transformation strengthened or weakened these relationships through changing institutional frameworks and policy priorities. Additionally, the study assesses complementary roles of human development, capital stock, and labor force in driving economic growth alongside circular economy practices during periods of political stability versus transition. Findings will provide valuable insights for policymakers in Tunisia and similar developing economies undergoing democratic transitions regarding the economic viability of circular economy adoption and resilience to political and institutional shocks.