Mindfulness temelli sağlıklı yaşam davranışları eğitiminin premenstrual sendrom semptomları ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of mindfulness-based healthy living behaviors training on premenstrual syndrome symptoms and quality of life
  1. Tez No: 991311
  2. Yazar: FATMA NİSAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Mindfulness, sağlıklı yaşam davranışları, premenstrual sendrom, yaşam kalitesi, ebelik, Bilinçli farkındalık, Sağlıklı yaşam, Mindfulness, healthy lifestyle behaviors, premenstrual syndrome, quality of life, midwifery, Healthy life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada mindfulness temelli sağlıklı yaşam davranışları eğitiminin premenstrual sendrom semptomları ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma randomize kontrollü tiptedir. 03 Mayıs -03 Ağustos 2025 tarihleri arasında, bir kamu üniversitesinde yürütülmüştür. Araştırma müdahale (n= 57) ve kontrol (n= 57) grubuna randomize edilen toplam 114 öğrenci gerçekleştirilmiştir. Müdahale grubuna mindfulness temelli sağlıklı yaşam davranışları eğitimi verilirken, kontrol grubuna klasik yöntemle eğitim verilmiştir. Veriler ''Tanıtıcı Bilgi Formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği, Premenstrual Sendroma Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği ve yaşam doyumu için Visual Analog Scale (VAS)'' kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Bağımsız İki Örnek T Testi ve Robust ANOVA testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p <0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Eğitim müdahalesi sonunda PMS ölçeği toplamında her iki grupta anlamlı azalma olduğu, ön- son test değişimi açısından grupların farklılık göstermediği ancak anksiyete ve iştah değişimleri alt boyutunda müdahale grubundaki azalmanın aktif kontrol grubuna göre daha fazla olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Öğrencilerin yaşam kalitesinin her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı, gruplar ön -son test değişimi açısından karşılaştırıldığında müdahale grubundaki artışın daha fazla olduğu belirlenmiştir (p=0,003). Sonuç: Her iki eğitim müdahalesinin de PMS semptomlarını azaltma ve yaşam kalitesini iyileştirmede etkili olduğu, mindfulness temelli sağlık yaşam davranışları eğitiminin PMS semptomlarından özellikle anksiyete ve iştah değişiklikleri üzerinde daha belirgin olumlu etkiler gösterdiği ve PMS yaşam kalitesini artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of mindfulness-based healthy lifestyle behaviors training on premenstrual syndrome symptoms and quality of life. Materials and Methods: This study is a randomized controlled trial. It was conducted at a public university between May 3 and August 3, 2025. The study involved a total of 114 students randomized into an intervention group (n=57) and a control group (n=57). The intervention group received mindfulness-based healthy lifestyle behavior training, while the control group received training using traditional methods. Data were collected using the“Information Form, Premenstrual Syndrome Scale, Premenstrual Syndrome-Specific Quality of Life Scale, and Visual Analog Scale (VAS) for life satisfaction.”Mann Whitney U, Independent Two-Sample T Test, and Robust ANOVA tests were used in the analysis of the obtained data. The significance level was set at p <0.05. Findings: At the end of the educational intervention, a significant decrease was observed in the total PMS scale score in both groups. However, no difference was found between the groups in terms of pre-post test change. It was determined that the decrease in the anxiety and appetite change subdimensions was greater in the intervention group compared to the active control group (p<0.001). It was determined that the quality of life of the students increased at a statistically significant level in both groups, and when the groups were compared in terms of pre-post test change, the increase in the intervention group was greater (p=0.003). Conclusion: Both educational interventions were found to be effective in reducing PMS symptoms and improving quality of life. Mindfulness-based health and lifestyle behaviors education showed more pronounced positive effects on PMS symptoms, particularly anxiety and appetite changes, and improved PMS quality of life.