Adenomyozis olgularının elektrokardiyografide parçalanmış QRS dalgaları ile ilişkisi
Association of adenomyosis with fragmented QRS waves on electrocardiography
- Tez No: 991317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, fragmante QRS, anormal uterin kanama, trombosit, uterus boyutu, Adenomyosis, fragmented QRS, abnormal uterine bleeding, platelets, ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adenomyozis, endometrial bez ve stromanın myometrium içinde ektopik yerleşimiyle seyreden, sıklıkla dismenore, menstrüel düzensizlik ve kronik pelvik ağrıya yol açan, benign ancak belirgin morbiditeyle ilişkili bir hastalıktır. Parçalanmış/Fragmente QRS (fQRS), miyokardiyal fibrotik yeniden yapılanmanın yüzey elektrokardiyografi (EKG)'sindeki işareti kabul edilen, noninvaziv ve erişilebilir bir biyobelirteçtir. Bu çalışmada adenomyozisli kadınlarda fQRS varlığı/sıklığı araştırılmış ve fQRS ile klinik/demografik göstergeler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülen tek merkezli, prospektif çalışmaya reprodüktif dönemde (18–45 yaş) sistemik hastalığı ve kronik ilaç kullanımı olmayan kadınlar dâhil edildi. Vaka grubu (n=36) adenomyozis tanısı postoperatif histopatoloji ile doğrulanan hastalardan; kontrol grubu (n=36) ise kontrasepsiyon amacıyla başvurup kalıcı cerrahi sterilizasyon planlanan, ek jinekolojik veya sistemik patolojisi olmayan sağlıklı olgulardan oluşturuldu. Tüm katılımcılara standart 12 derivasyonlu EKG çekildi. fQRS, dar QRS'te R ve/veya S dalgaları üzerinde çentiklenme veya ek sivri çıkıntıların komşu en az iki derivasyonda izlenmesi olarak tanımlandı. Gruplar demografik veriler, temel laboratuvar parametreleri ve EKG ölçümleri açısından karşılaştırıldı; çok değişkenli modellerle fQRS'in bağımsız belirleyicileri incelendi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 40,47±4,73 yıl olup ortanca yaş 42 yıl (min–maks: 29–45) olarak bulunmuştur. Ortalama vücut kitle indeksi (VKİ)26,21±3,98 kg/m², ortanca değeri 26,5 (min–maks: 18–40) olarak saptanmıştır ve bel çevresi 88,28±9,04 cm (medyan 88; 67–107) ve uterus boyutu 61,97±19,73 mm (medyan 56,3; 36–122,5) bulundu. Adenomyozis grubunda yaş (p<0,001), uterus boyutu (medyan; p<0,05) ve trombosit düzeyi (medyan; p<0,05) kontrole göre anlamlı olarak yüksekti; VKİ, hemoglobin, hematokrit, glukoz, Alanin Aminotransferaz (ALT), Aspartat Aminotransferaz(AST), Kan Üre Azotu(BUN), Hemoglobin A1c (HbA1c), kreatinin ve açısından fark saptanmadı (p>0,05). EKG'de kalp hızı, QRS, PR ve QT süreleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (sırasıyla p=0,127; 0,887; 0,542; 0,207). Kategorik değişkenlerde adenomyozis grubunda anormal uterin kanama (p<0,001), pelvik ağrı (p=0,031), disparoni (p=0,033) ve fQRS varlığı (p<0,001) daha sıktı; Adenomyozis alt analizinde lezyon lokalizasyonu fundus %41,7, ön duvar %41,7 ve arka duvar %16,7; patern dağılımı fokal %63,9, diffüz %27,8, mikst %8,3 idi. Kistik eşlik %25 oranında gözlendi. Uterus katman tutulumu Tip 1 %61,1 ve Tip 2 %38,9; myometriyal tutulum kapsamı <%25 %52,8, %25–50 %38,9 ve >%50 %8,3 olarak bulundu. fQRS alt grubunda hemoglobin (p=0,045) ve hematokrit (p=0,043) düzeyleri fQRS pozitif hastalarda daha yüksekti; diğer klinik, laboratuvar ve EKG sürelerinde anlamlı fark yoktu. Sonuç: Adenomyozisli hastalar daha ileri yaş, artmış uterus boyutu ve yükselmiş trombosit değerleri ile karakterizedir. Bu grupta klinik bulgular ve fQRS sıklığı belirgin biçimde fazladır. fQRS varlığı ile hemoglobin/hematokrit düzeyleri arasındaki ilişki, kardiyak elektriksel heterojenite ile hemodinamik durum arasındaki olası etkileşime işaret etmektedir. Bulgular, ileri görüntüleme ve nicel EKG analizleriyle desteklenecek çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Adenomyosis is a benign but morbid condition characterized by ectopic endometrial glands and stroma within the myometrium, commonly presenting with dysmenorrhea, menstrual irregularity, and chronic pelvic pain. Fragmented QRS (fQRS) on the surface Electrocardiography (ECG) is regarded as a noninvasive marker of myocardial fibrotic remodeling. We aimed to assess the presence and frequency of fQRS in women with adenomyosis and to examine its associations with clinical and demographic parameters. Material and Methods: In this single-center prospective study conducted at Etlik City Hospital, women of reproductive age (18–45 years) without systemic disease or chronic medication use were enrolled. The case group (n=36) comprised patients with adenomyosis confirmed by postoperative histopathology, whereas the control group (n=36) included healthy women presenting for permanent surgical sterilization without additional gynecologic/systemic pathology. Standard 12‑lead ECGs were obtained in all participants. fQRS was defined on narrow QRS complexes as notches or additional spikes on the R and/or S waves observed in at least two contiguous leads. Groups were compared for demographics, basic laboratory indices, and ECG measures; multivariable models were used to identify independent determinants of fQRS. Results: The overall mean age was 40.67±4.94 The mean age of the participants was 40.47 ± 4.73 years, with a median age of 42 years (min–max: 29–45). The mean body mass index was 26.21 ± 3.98 kg/m², with a median value of 26.5 (min–max: 18–40) and uterine size 61.97±19.73 mm (median 56.3; 36–122.5). Compared with controls, the adenomyosis group had significantly higher age (p<0.001), uterine size (median; p<0.05), and platelet count (median; p<0.05), with no differences in BMI, hemoglobin, hematocrit, glucose, Alanine Aminotransferase (ALT), Aspartate Aminotransferase(AST), Blood Urea Nitrogen(BUN), Hemoglobin A1c (HbA1c), creatinine ( p>0.05). Heart rate, QRS, PR, and QT intervals did not differ between groups (p=0.127, 0.887, 0.542, and 0.207, respectively). Among the categorical variables, abnormal uterine bleeding (p<0.001), pelvic pain (p=0.031), dyspareunia (p=0.033), and the presence of fQRS (p<0.001) were more frequent in the adenomyosis group.Among adenomyosis cases, lesion location was fundal 41.7%, anterior wall 41.7%, and posterior wall 16.7%; patterns were focal 63.9%, diffuse 27.8%, and mixed 8.3%. Cystic change accompanied 25% of cases. Layer involvement was Type 1 in 61.1% and Type 2 in 38.9%; myometrial involvement was <25% in 52.8%, 25–50% in 38.9%, and >50% in 8.3%. Hemoglobin (p=0.045) and hematocrit (p=0.043) were higher in fQRS‑positive than fQRS‑negative adenomyosis patients; other clinical, laboratory, and ECG intervals were comparable (all p>0.05). Conclusion: Women with adenomyosis are characterized by older age, larger uterine size, and higher platelet counts. They exhibit a higher clinical findings and a markedly increased prevalence of fQRS. The association of fQRS with hemoglobin/hematocrit suggests a potential interplay between cardiac electrical heterogeneity and hemodynamic status. These findings warrant multicenter studies integrating advanced cardiac imaging and quantitative ECG analysis.