DİRENÇLİ VE DİRENÇLİ OLMAYAN HUZURSUZ BACAKLAR SENDROMLUHASTALARIN KOMORBİDİTELERİ, BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİ VEELEKTROFİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
  1. Tez No: 991318
  2. Yazar: DİLAN BAYAR NARİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARDA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Dirençli, Huzursuz bacaklar sendromu, komorbidite, refrakter, tedavi, Comorbidity, drug resistance, restless legs syndrome, treatment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
DİRENÇLİ VE DİRENÇLİ OLMAYAN HUZURSUZ BACAKLAR SENDROMLU HASTALARIN KOMORBİDİTELERİ, BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİ VE ELEKTROFİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Huzursuz bacaklar sendromu (HBS), istirahat halinde bacaklarda huzursuzluk ve hareket etme isteği ile karakterize, uyku ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik bir nörolojik bozukluktur. Bu retrospektif çalışmada, HBS'de dirençli ve dirençsiz olguların demografik, klinik, biyokimyasal ve elektrofizyolojik özellikleri karşılaştırılmıştır. 01.06.2023–01.06.2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Nöroloji Polikliniği'ne başvuran ve IRLSSG kriterlerine göre tanı alan toplam 128 hasta (64 dirençli, 64 dirençsiz) değerlendirilmiştir. Dirençli grupta yaş ortalaması daha yüksek saptanmıştır (p=0,001). Diyabet (p<0,001) ve venöz yetmezlik (p=0,023) dirençli hastalarda anlamlı derecede daha sık görülmüştür. Elektrofizyolojik incelemede periferik nöropati ve karpal tünel sendromu dirençli grupta daha yaygın görülmüştür (her ikisi p<0,001). Ayrıca HbA1c düzeyleri daha yüksek (p=0,037), hastalık süresi daha uzun (p<0,001) ve antidepresan kullanımı daha fazla bulunmuştur (p=0,032). Lojistik regresyon analizinde uzun hastalık süresi ve periferik nöropati refrakter seyir için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar, refrakter HBS'nin ileri yaş, diyabet, venöz yetmezlik ve periferik nöropati ile ilişkili olduğunu ve tedavide farmakoterapinin yanı sıra komorbidite yönetiminin kritik önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
COMPARİSON OF COMORBİDİTİES, BİOCHEMİCAL PARAMETRES AND ELECTROPHYSİOLOHİCAL CHARACTERİSTİCS İN PATİENTS WİTH RESİSTANT AND NON-RESİSTANT RESTLESS LEGS SYNDROME Restless legs syndrome (RLS) is a chronic neurological disorder characterized by an uncomfortable urge to move the legs at rest, negatively affecting sleep and quality of life. This retrospective study compared the demographic, clinical, biochemical, and electrophysiological features of resistant and non-resistant RLS patients. A total of 128 patients (64 resistant, 64 nonresistant) diagnosed according to IRLSSG criteria and admitted to Mersin University Neurology Outpatient Clinic between 01.06.2023 and 01.06.2024 were evaluated. The mean age was significantly higher in the resistant group (p=0.001). Diabetes (p<0.001) and venous insufficiency (p=0.023) were more frequent among resistant patients. Electrophysiological examinations revealed a higher prevalence of peripheral neuropathy and carpal tunnel syndrome in the resistant group (both p<0.001). In addition, HbA1c levels were elevated (p=0.037), disease duration was longer (p<0.001), and antidepressant use was more common (p=0.032) in resistant patients. Logistic regression analysis identified longer disease duration and peripheral neuropathy as independent risk factors for refractory course. These findings indicate that refractory RLS is closely associated with advanced age, diabetes, venous insufficiency, and peripheral neuropathy, highlighting the importance of comorbidity management alongside pharmacotherapy in improving treatment outcomes.