Kolonoskopi oncesi kullanılan bagırsak temizlik ilaclarının karsılastırılması
Comparison of different bowel cleansing agents used before colonoscopy
- Tez No: 991346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL AYDIN YOLDEMİR, DR. ALPER UYSAL, DR. SELÇUK CANDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, bağırsak hazırlığı, Boston Bağırsak Hazırlığı Skalası, sennozid, sodyum pikosülfat, Colonoscopy, bowel preparation, Boston Bowel Preparation Scale, sennosides, sodium picosulfate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolonoskopi öncesi kullanılan farklı bağırsak temizlik ilaçlarının (sennozid, sodyum pikosülfat ve diğer preparatlar) etkinliğinin Boston Bağırsak Hazırlığı Skalası (BBHS) kullanılarak karşılaştırılması ve bağırsak hazırlık kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 15 Mayıs 2025 – 15 Eylül 2025 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi gastroenteroloji ve iç hastalıkları polikliniklerine başvuran, 18 yaş üstü, kolonoskopi endikasyonu konulan, hazırlığında sennozid+lavman, sodium pikosülfat veya polietlien glikol kullanan hastalar ve işlem esnasında BBHS hesaplanan 250 hasta çalışmaya dahil edildi. Yetersiz temizlik nedeni ile işlemi tamamlanamayan, BBHS hesaplanamayan 20 hasta ekarte edildi, 230 hastanın verileri incelendi. BBHS skorlaması, kolonoskopi işlemini gerçekleştiren iki deneyimli gastroenterolog tarafından, işlem sırasında ve kullanılan bağırsak hazırlık protokolünden habersiz şekilde yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, kullandıkları bağırsak temizlik ajanı, BBHS skoru, komorbiditeleri (diabetes mellitus, hipertansiyon vb.), kullandıkları ilaçlar (SGLT-2 inhibitörleri, metformin, ACE-ARB grubu antihipertansifler) ve kolonoskopi bulguları kaydedildi. Kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak, numerik değişkenler ise ortalama ± standart sapma şeklinde sunuldu. P değeri <0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Olguların %63,9'unda genel BBHS'ye göre yeterli, %36,1'inde yetersiz bağırsak temizliği saptandı. Kullanılan bağırsak hazırlık protokolleri (sennozid, polietilen glikol ve sodyum pikosülfat) ile genel temizlik yeterliliği arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,280). Yetersiz temizlik; ileri yaş, yüksek BKİ, diabetes mellitus (DM), hipertansiyon, hiperlipidemi ve bazı ilaç kullanımları ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde genel yetersiz temizlik için BKİ, DM ve asetilsalisilik asit kullanımı bağımsız yordayıcılar olarak saptandı (AUC=0,673). Segmental analizlerde, sağ kolonda yetersiz temizlik için BKİ ve kalsiyum kanal blokeri kullanımı bağımsız yordayıcılar olarak belirlendi (AUC=0,643). Sol kolonda ise DM (OR=2,926) ve HT (OR=4,065) çok değişkenli lojistik regresyon modelinde bağımsız yordayıcılar olarak kaldı (AUC=0,785). HbA1c düzeyleri ile yetersiz temizlik arasında anlamlı ilişki saptanırken, renal fonksiyonlar ve tiroid fonksiyonları ile temizlik durumu arasında anlamlı ilişki izlenmedi. Sonuç: Bu çalışma, kolonoskopi öncesi bağırsak hazırlık kalitesinin yalnızca kullanılan ajanlara değil, hasta özellikleri ve komorbiditelerle ilişkili olduğunu göstermektedir. Diabetes mellitus, hipertansiyon ve beden kitle indeksi artışı, özellikle segmental düzeyde yetersiz bağırsak temizliği ile ilişkili bulunmuştur. Segmental değerlendirme, kolonun farklı bölümlerinde farklı risk profillerinin ortaya konulmasına olanak sağlayarak, bağırsak hazırlık kalitesinin daha ayrıntılı değerlendirilmesine katkı sunmaktadır. Bu bulguların prospektif çalışmalarla doğrulanması gelecekteki çalışmalara yönlendirici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the efficacy of different bowel cleansing agents (sennosides, sodium picosulfate, and other preparations) used before colonoscopy using the Boston Bowel Preparation Scale (BBPS) and to identify factors affecting bowel preparation quality. Materials and Methods: Between 15 May 2025 and 15 September 2025, a total of 250 patients who presented to the gastroenterology and internal medicine outpatient clinics of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, were 18 years of age or older, had a clinical indication for colonoscopy, and used sennoside + enema, sodium picosulfate, or polyethylene glycol as bowel preparation agents were included in the study. The Boston Bowel Preparation Scale (BBPS) score was calculated during the procedure. Patients in whom the colonoscopy could not be completed due to inadequate bowel cleansing and those for whom a BBPS score could not be calculated were excluded from the study. Accordingly, 20 patients were excluded, and the data of 230 patients were analyzed. BBPS scoring was performed during the colonoscopy procedure by two experienced gastroenterologists, who were blinded to the bowel preparation protocol used. Patients' demographic characteristics, type of bowel preparation agent used, BBPS score, comorbidities (including diabetes mellitus and hypertension), medications (including SGLT-2 inhibitors, metformin, and ACE-ARB group antihypertensive agents), and colonoscopy findings were recorded. Categorical variables were expressed as number and percentage, while numerical variables were presented as mean ± standard deviation. A p-value < 0.05 was considered statistically significant. Results: Adequate bowel preparation was observed in 63.9% of patients according to the overall Boston Bowel Preparation Scale (BBPS), while inadequate preparation was found in 36.1%. No significant difference was detected between the bowel preparation protocols used (senna-based laxatives, polyethylene glycol, and sodium picosulfate) and overall preparation adequacy (p=0.280). Inadequate bowel preparation was associated with advanced age, elevated body mass index (BMI), diabetes mellitus (DM), hypertension (HT), hyperlipidemia, and use of certain medications. In the multivariate logistic regression model for overall inadequate preparation, BMI, DM, and acetylsalicylic acid use were identified as independent predictors (AUC=0.673). Segmental analysis revealed that for the right colon, BMI and use of calcium channel blockers were independent predictors of inadequate preparation İn segmental analyses, BMI and calcium channel blocker use were independent predictors of inadequate cleansing in the right colon (AUC=0.643). For the left colon, diabetes mellitus (OR=2.926) and hypertension (OR=4.065) remained as independent predictors in the multivariate logistic regression model (AUC=0.785). While a significant association was observed between HbA1c levels and inadequate bowel cleansing, no significant associations were found between bowel cleansing status and renal or thyroid function parameters. Conclusion: This study demonstrates that the quality of bowel preparation before colonoscopy is associated not only with the type of preparation agent used but also with patient-related characteristics and comorbid conditions. Diabetes mellitus, hypertension, and increased body mass index were found to be associated with inadequate bowel cleansing, particularly at the segmental level. Segmental assessment allows the identification of distinct risk profiles across different colonic segments and contributes to a more detailed evaluation of bowel preparation quality. Confirmation of these findings in prospective studies may help guide future research.