Mo/n-Sİ schottky diyotların üretimi ve elektriksel özelliklerininı-v, c-v-f, g-v-f ölçümlerinden belirlenmesi
Manufacturing of Mo/n-Sİ schottky diodes and determination of their electrical properties from i-v, c-v-f, g-v-f measurements
  1. Tez No: 991387
  2. Yazar: NEZİHA SEDA YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cheung fonksiyonları, Engel yüksekliği, Schottky diyodları, Schottky engelleri, İdealite faktörü, Cheung functions, Barrier height, Schottky diodes, Schottky barriers, Ideality factor
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Mo/n-Si/Al Metal-Yarıiletken (MS) Schottky diyotlar hazırlandı. Diyotun akım-voltaj (I-V) ve frekansa bağlı kapasite-voltaj (C-V) ile iletkenlik-voltaj (G-V) ölçümleri oda sıcaklığında alındı. I-V ölçümlerinden idealite faktörü (n=1,88), sıfır beslem engel yüksekliği (e b0b0=0,771 eV) olarak belirlendi. Seri direnç(Rs) hem Cheung hem de Norde metodu ile hesaplandı. I-V ve ters beslem C-2-V eğrilerinden elde edilen sıfır beslem engel yüksekliği değerleri birbirleri ile karşılaştırıldı. Ters beslem C-2-V eğrisinden ( b0(C V))V))'nin yanı sıra verici atomların yoğunluğu (Nd), Fermi enerji seviyesi (EF) ve difüzyon potansiyeli (Vd) gibi değerler 30 kHz ile 5MHz frekans aralığında hesaplandı. Kapasite ve iletkenlik değerlerinin voltaja ve frekansa bağlı olduğu ve artan frekans ile azaldığı görüldü. C ve G 'nin frekans ile üstel olan değişiklikleri metal yarıiletken arayüzeyinde bulunan arayüzey durumlarına (Nss) atfedildi. Düşük (30kHz) ve yüksek (1MHz) frekans kapasite (CLF-CHF) değerleri ile Nss- V grafiği çizildi ve Nss-V grafiğinde bir pik gözlemlendi. C-V eğrilerinde ileri voltajlarda özellikle yüksek frekanslarda gözlenen bükülme Rs değerine atfedildi.
Özet (Çeviri)
In this study, Mo/n-Si/Al Metal–Semiconductor (MS) Schottky diodes were fabricated. Current–voltage (I–V), capacitance–voltage (C–V), and conductance–voltage (G–V) measurements as a function of frequency were taken at room temperature. From the I–V measurements, the ideality factor (n = 1.88) and the zero-bias barrier height (eΦb0 = 0.771 eV) were determined. The series resistance (Rs) was calculated using both the Cheung and Norde methods. The zero-bias barrier height values obtained from the I–V and reverse-bias C⁻²–V curves were compared with each other. From the reverse-bias C⁻²–V characteristics, the zero-bias barrier height Φb0(C–V), donor concentration (Nd) Fermi energy level (EF), and diffusion potential (Vd) were calculated in the frequency range of 30 kHz to 5 MHz. It was observed that the capacitance and conductance values depend on both voltage and frequency, and decrease with increasing frequency. The exponential variation of C and G with frequency was attributed to the interface states (Nss) located at the metal–semiconductor interface. Using the low-frequency (30 kHz) and high-frequency (1 MHz) capacitance values (CLF–CHF), the Nss–V graph was plotted, and a peak was observed in the Nss–V curve. The bending observed in the C–V curves at forward voltages, especially at high frequencies, was attributed to the effect of the series resistance (Rs).