Genç yetı̇şkı̇nlerde ağız hı̇jyen alışkanlıklarının, dental anksı̇yete ve korku düzeylerı̇nı̇n doğal dı̇ş rengı̇ üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesi
Evaluation of the effects of oral hygiene habits, dental anxiety, and fear levels on natural tooth color in young adults
- Tez No: 991401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET FİDAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Doğal diş rengi, Anksiyete, Korku, Periodontal sağlık, Ağız hijyeni alışkanlıkları, Natural tooth color, Anxiety, Fear, Periodontal health, Oral hygiene habits
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dental anksiyete ve korku düzeylerinin, ağız hijyeni alışkanlıkları ve diş rengi üzerindeki etkisini genç yetişkin bireylerde incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 18-35 yaş arası 503 kişi katılım gösterdi. Muayene sırasında DMFT, gingival indeks, plak indeksi hesaplandı. Vita Easyshade V spektrofotometre cihazı ile alt ve üst çeneye ait kaninler arası diş renkleri ölçüldü. Katılımcılar sosyodemografik veriler, ağız hijyeni alışkanlıkları, modifiye dental anksiyete skalası ve dental korku skalasının bulunduğu anketi doldurdu. İstatistiksel analizinde Kruskal-Wallis H ve Dunn testi, One-Way ANOVA ve Spearman tesleri, yapısal eşitlik modeli (SEM) için Dağılımdan Bağımsız Tahmin Yöntemi (ADF) kullanıldı. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak alındı. Bulgular: 503 hastadan elde edilen verilerin analizinde, ölçümler arası güvenilirliğin yüksek olduğu belirlenmiştir (ICC > 0,85). Katılımcıların ortalama yaşı 24,36 ± 4,58 olup, kadın oranı %64,6'dır. Dental anksiyete ölçeği ortalaması 10,99 ± 4,78, dental korku ölçeği ortalaması ise 39,98 ± 16,39 olarak bulunmuş; iki ölçek XVIII arasında güçlü pozitif korelasyon saptanmıştır (r = 0,834, p < 0,001). Gingival indeks ve plak indeks skorları, cinsiyet, anne-baba eğitim düzeyi, gelir ve ağız hijyeni alışkanlıklarıyla anlamlı ilişki göstermiştir (p < 0,05). Kadınlarda, düzenli fırçalama yapanlarda ve diş ipi kullananlarda PI ve GI değerleri anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Sigara kullanımı, günlük tüketilen renkli içecek miktarını artırmış (p<0,001) ancak diş rengi üzerindeki CIELab (Commission Internationale de l'Eclairage) değerlerinde anlamlı fark yaratmamıştır. SEM sonucunda, dental anksiyete ve korku düzeylerinin periodontal indekslerle anlamlı ilişkisi bulunurken, diş rengi parametreleri (L, a, b) üzerinde sadece üst çene dişlerinde doğrudan anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p < 0,05). Sonuç: Genç yetişkinlerde dental anksiyete ve korku, periodontal sağlık göstergeleriyle anlamlı ilişkiler göstermektedir. Anksiyete arttıkça plak ve gingival indeks değerlerinin yükseldiği, buna karşın dental korkunun ağız bakımı davranışlarını artırarak indeks değerlerini azalttığı görülmüştür. Ayrıca psikolojik değişkenlerin diş rengi üzerindeki etkisi yalnızca üst çenede anlamlı bulunmuş; bunun estetik farkındalıkla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of dental anxiety and fear levels on oral hygiene habits and tooth color in young adults. Material and Method: A total of 503 individuals aged between 18 and 35 participated in the study. During the clinical examination, the DMFT, gingival index, and plaque index were calculated. Tooth colors between the canines of the upper and lower jaws were measured and recorded using the Vita Easyshade V spectrophotometer. Each participant completed a questionnaire containing sociodemographic data, oral hygiene habits, the Modified Dental Anxiety Scale, and the Dental Fear Scale. For statistical analysis, the Kruskal–Wallis H and Dunn tests, One-Way ANOVA, and Spearman tests were employed, while the Asymptotically Distribution-Free (ADF) method was used for the Structural Equation Modeling (SEM). In statistical analyses, the significance level was set at p < 0.05. XX Results: Analysis of data obtained from 503 participants revealed high intermeasurement reliability (ICC > 0.85). The mean age of participants was 24.36 ± 4.58 years, and 64.6% were female. The mean scores for the Dental Anxiety Scale and the Dental Fear Scale were 10.99 ± 4.78 and 39.98 ± 16.39, respectively, with a strong positive correlation between the two (r = 0.834, p < 0.001). Gingival Index (GI) and Plaque Index (PI) scores showed significant associations with gender, parental education level, income, and oral hygiene habits (p < 0.05). PI and GI values were significantly lower among females, individuals who brushed regularly, and those who used dental floss. Smoking was associated with an increased daily intake of colored beverages (p < 0.001) but did not produce a significant difference in CIELab (Commission Internationale de l'Eclairage) tooth color values. SEM revealed significant relationships between dental anxiety and fear levels and periodontal indices, while a direct significant association with natural tooth color parameters (L, a, b) was observed only in the upper jaw (p > 0.05). Conclusion: In young adults, dental anxiety and dental fear show significant associations with periodontal health indicators. As anxiety increases, plaque and gingival index values rise, whereas dental fear appears to enhance oral‐care behaviors, resulting in lower index values. Additionally, the impact of psychological variables on tooth color was found to be significant only in the maxillary arch, which may be related to esthetic awareness.