Endotrakeal tüp kafının iki farklı yöntemle inflasyonunun postoperatif bulgulara(öksürük, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, odinofaji ) etkisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 991407
  2. Yazar: ÖZGE ZUHAL ERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÇİVİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Endotrakeal tüp kaf basıncı, Manometre, Postoperatif ses kısıklığı, Boğaz ağrısı, Öksürük, Yutma Ağrısı, Mallampati sınıflaması, Endotracheal tube cuff pressure, Manometer, Postoperative hoarseness, Sore throat, Cough, Odynophagia, Mallampati classification
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, genel anestezi altında endotrakeal entübasyon uygulanan hastalarda, endotrakeal tüp kaf basıncının manometre ile ölçülerek ayarlanması ile pilot balon palpasyonu yöntemlerinin postoperatif üst havayolu semptomları üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 1 Mart 2024–1 Mart 2025 tarihleri arasında elektif meme cerrahisi geçiren, 18–65 yaş arası, ASA I–II sınıfında yer alan kadın hastalar dahil edildi. Hastalar, kaf basıncının manometre ile 20–30 cmH₂O aralığında ayarlandığı grup ile pilot balon palpasyonu kullanılan grup olarak ikiye ayrıldı. Demografik veriler, cerrahi süre, Mallampati sınıflaması ve postoperatif boğaz ağrısı, öksürük, odinofaji ve ses kısıklığı gibi semptomlar anestezi ve servis kayıtları üzerinden değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler ve cerrahi süre açısından anlamlı fark saptanmadı. Manometre kullanılan grup ile palpasyon grubu arasında postoperatif boğaz ağrısı, öksürük, odinofaji ve ses kısıklığı insidansı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Mallampati sınıflamasına göre yapılan değerlendirmede, Mallampati II hastalarda servis izlemlerinde ses kısıklığı insidansının Mallampati I hastalara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Kısa süreli, pozisyonu değişmeyen ve trakeaya uzak cerrahilerde, endotrakeal tüp kaf basıncının manometre ile izlenmesinin postoperatif üst havayolu semptomları açısından palpasyon yöntemine belirgin bir üstünlük sağlamadığı görülmüştür. Mallampati II hastalarda ses kısıklığının daha sık izlenmesi, bu semptomun kaf basıncından bağımsız, anatomik ve mekanik faktörlerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of adjusting endotracheal tube cuff pressure by measuring it with a manometer and the pilot balloon palpation method on postoperative upper airway symptoms in patients undergoing endotracheal intubation under general anaesthesia. Materials and Methods: This retrospective study included female patients aged 18–65 years, classified as ASA I–II, who underwent elective breast surgery between 1 March 2024 and 1 March 2025. Patients were divided into two groups: one group with head pressure adjusted to 20–30 cmH₂O using a manometer and another group using pilot balloon palpation. Demographic data, surgical duration, Mallampati classification, and postoperative symptoms such as throat pain, cough, odynophagia, and hoarseness were evaluated through anaesthesia and ward records. Results: No significant differences were found between the groups in terms of demographic characteristics and surgical duration. There was no statistically significant difference in the incidence of postoperative throat pain, cough, odynophagia, and hoarseness between the manometer group and the palpation group. In the evaluation based on the Mallampati classification, the incidence of hoarseness in Mallampati II patients was found to be significantly higher than in Mallampati I patients during ward follow-up. Conclusion: In short-term, non-position-changing surgeries distant from the trachea, monitoring endotracheal tube cuff pressure with a manometer did not provide a clear advantage over palpation in terms of postoperative upper airway symptoms. The more frequent occurrence of hoarseness in Mallampati II patients suggests that this symptom may be related to anatomical and mechanical factors independent of cuff pressure.