Magnezyum fosfat çimento ile üretilen betonların özelliklerinin araştırılması
Investigation of the properties of concretes produced with magnesium phosphate cement
  1. Tez No: 991423
  2. Yazar: TURHAN YELKOVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN, DR. Nuri IŞILDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum fosfat çimento, yoğunluk, mekanik özellikler, ısı iletkenlik, borik asit, Magnesium phosphate cement, density, mechanical properties, thermal conductivity, boric acid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada magnezyum fosfat bağlayıcılı beton numunelerin mekanik özellikleri (basınç dayanımı ve eğilme dayanımı) değerlendirilmiştir. Portland çimentosu betonu (PÇB) kolay ve yaygın üretilen, dayanıklı ve en çok kullanılan yapı malzemesidir. Portland çimentosuna alternatif olabilecek, bağlayıcı teknolojisinin çevresel etki, maliyeti ve performansı gibi faktörleri göz önüne alınarak somut ve kanıtlanabilir iyileştirmeler sunması gerekmektedir. Günümüzde karbon salınımını azaltmak için alternatif bağlayıcılara ilgi artmakta ve bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlayıcı çeşitlerinden olan magnezyum bazlı çimentolar, kalsine edilmiş bir magnezit bileşeni ve birleştirildiğinde katılaşmış bir bağlayıcı matris oluşturmak üzere reaksiyona giren bir çapraz bağlayıcı maddenin birleşimidir. Magnezyumun çözünebilir fosfatlarla reaksiyonu sonucu üretilen magnezyum fosfat çimentosu, suya ve donma-çözülme çevrimlerine karşı daha iyi direnç gösterirken, hacim stabilitesi diğer çimentolarla karşılaştırıldığında daha iyidir. Çalışmada magnezyum fosfat çimento elde etmek üzere magnezyum oksit ve mono amonyum fosfat bileşikleri kullanılmış, farklı molar oranlarda karışımlar hazırlanmıştır. Priz süresini yavaşlatmak amacıyla boraks eklenmiştir ve numunelerin üretimi tek seferde hızlı bir şekilde priz ile gerçekleşmiştir. Karışım oranları farklı mol oranlarında hazırlanmıştır. Ancak priz süresinin kısa olmasından dolayı deney numune karışım oranlarında mol oranı sabit tutulmuştur. Numunelerin 3, 7 ve 28 günlük basınç dayanımları hem hava hem de su kür koşullarında incelenmiştir. Bulgular, magnezyum fosfat çimentonun ilk priz süresi kısa olduğu için nihai dayanımına hızla ulaştığını göstermiştir. Ancak, suda kürlenen numunelerde dayanımın önemli ölçüde azaldığı belirlenmiş ve bu durum malzemenin suya karşı düşük sınır değerlerinde direnç gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu tez çalışmasında magnezyum fosfat bağlayıcılı beton numunelerin mekanik özellikleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the mechanical properties (compressive strength and flexural strength) of magnesium phosphate-bonded concrete samples. Portland cement concrete (PCC) is an easily and widely produced, durable, and most commonly used building material. Alternative binder technologies to Portland cement need to offer concrete and demonstrable improvements, considering factors such as environmental impact, cost, and performance. Currently, there is increasing interest in alternative binders to reduce carbon emissions, and research is being conducted in this direction. Magnesium-based cements, one of these binder types, are a combination of a calcined magnesite component and a crosslinking agent that reacts to form a solidified binder matrix when combined. Magnesium phosphate cement, produced by the reaction of magnesium with soluble phosphates, exhibits better resistance to water and freezethaw cycles, while its volume stability is better compared to other cements. In this study, magnesium oxide and monoammonium phosphate compounds were used to obtain magnesium phosphate cement, and mixtures were prepared with different molar ratios. Borax was added to slow down the setting time, and the samples were produced by rapid setting in a single batch. Mixture ratios were prepared with different molar ratios. However, due to the short setting time, the molar ratio was kept constant in the experimental sample mixture ratios. The compressive strengths of the samples at 3, 7, and 28 days were investigated under both air and water curing conditions. The findings showed that magnesium phosphate cement reached its ultimate strength rapidly due to its short initial setting time. However, it was determined that the strength decreased significantly in water-cured samples, revealing that the material exhibited low resistance to water at limit values. In this thesis, the mechanical properties of concrete samples with magnesium phosphate binder were evaluated.