Power generation mechanics of a multi-stage thermoelectric generator with metal-organic framework coating
Birden fazla katmanlı termoelektrik jeneratörlerin metal-organik kafes kaplamasıyla ile birlikte güç üretim mekaniklerinin araştırılması
  1. Tez No: 991492
  2. Yazar: EGE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALPEREN GÜNAY, PROF. BARBAROS ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, COMSOL multifizik, Termoelektrik, Adsorption, COMSOL multiphysics, Thermoelectric
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Termoelektrik jeneratörler (TEJ) yeteri kadar ufak miktarda güç harcayan elektriksel devrelerde kimyasal pillerin yerini alabilecek bir enerji kaynağı alternatifi olma potansiyeline sahipler. Ne yazık ki bu potansiyelin önünde duran en büyük engellerden birisi ise TEJ'lerin termal enerjiyi elektriksel enerjiye dönüştürme verimliliklerinin ve güç üretim kapasitelerinin düşük olmasıdır. Pasif termal kontrol ve birden fazla TEJ modülünün üst üste dizilerek kullanılması verimliliklerini ve güç üretim kapasini arttırır. Bu tezde TEJ'lerin güç üretim kapasitelerini arttırmak için birden fazla katmanlı TEJ modüllerinin metal-organik kafes (MOK) yapısı aracılığyla pasif termal kontrolünün mekanizmasını incelemek amacıyla matematiksel modeller geliştiriyor ve aynı zamanda COMSOL üzerinde yapılabilecek fiziksel simülasyon modeli geliştiriyoruz. COMSOL üzerinde fiziksel simülasyon geliştirmemiz fiziksel olayları anlamamızı ve kompleks fiziksel mekanizmaları birbirinden ayrıştırıp tek tek analiz etmemize olanak sağlıyor. Bu matematiksel modeller, termoelektriksel etkileri, porlu yapılarda adsorpsiyon ve desorpsiyon olaylarını ve aynı porlu yapılarda ısı ve materyal taşınmasını açıklayan matematiksel modellerden oluşmakta. Bu geliştirilen matematiksel modeller daha sonra COMSOL üzerinde çoklu fizikli simülasyonlarda kullanıma uygun olacak şekilde geliştirildi. Simülasyonlardan elde edilen sonuçlar MOK katmanı kullanan TEJ modüllerinin desorpsiyon ve termal radyasyon etkileri aynı anda yaşandığında MOK katmanı kullanmayan TEJ modüllerinin ürettiği elektrik enerjisinin üç katı kadarını ve sadece termal radyasyon ile de iki katı kadarını ürettiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Thermoelectric power generators (TEGs) have the potential for replacing batteries for electrical circuits with small power consumption. However, one of the bottlenecks that hold back TEGs is their low thermal to electrical energy conversion efficiency. Passive thermal management of TEGs and stacking multiple TEGs on top of each other can increase their conversion efficiency and maximum power output. In this thesis, we study multi-stage TEGs with Metal-Organic Framework (MOF) coating layer as a passive thermal management to increase the power output of TEGs and develop mathematical models and COMSOL simulation model to understand and decouple the other complex physics. To develop the mathematical model, thermoelectrical effects, adsorption and desorption in porous materials, heat and mass transfer in porous materials and thermophysical and transport properties of humid air are studied. The developed mathematical models later used in the development of a multi-physics simulation in COMSOL. The numerical results obtained from the developed COMSOL model showed that with desorption and thermal radiation, TEGs with MOF coating generated electrical energy that is three times of the electrical energy that is produced by TEGs with no MOF coating. Moreover, with only radiative cooling, the generated energy was double of the generated energy from TEGs without MOF coating.