Koyunlarda deneysel olarak rumen fistülü oluşturulması ve postoperatif takibi
Experimental rumen fistula and postoperative maintenance of it in sheep
  1. Tez No: 99151
  2. Yazar: BÜLENT DEMİREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fistula, Cannula, Sheep, Rumen, Rumenotomia. 3.2
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Koyunlarda deneysel olarak rumen fistülü oluşturulması ve postoperatif takibi. Bu çalışmada, koyunlarda beslenme fizyolojisi ve rumen sindirimine ilişkin yapılan çalışmalar için gerekli olan rumen fıstülünün, rumenotomi kanülü kullanılarak oluşturulması amaçlandı. Materyal olarak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait 8 adet Ost Friz x İvesi melezi koç kullanıldı. Kullanılan rumenotomi kanülleri, İngiltere'den getirilmiş, 5 tanesi daha önceki rumen fistülü operasyonlarında kullanılmış, diğer 3 tanesi hiç kullanılmamış orijinal kamillerdir. Sol fossa paralumbalis'te, son costae*nin arkasından yapılan ensizyonla rumene girildi ve kanül rumen içerisine yerleştirildi. Bu ensizyonun 5 cm ilerisinden yapılan yeni bir ensi/.yondan, kanül dışarıya doğru çıkartıldı. Birinci ensizyon hattı dikişlerle kapatıldı. Postoperatif bakımda. 6 koçta başarı sağlandı. Diğer 2 koçta oluşan olumsuz sikatrizasy ondan dolayı kanül ler, genişleyen fıstülden dışarı çıktı. Fakat bu koçlarda, fistül etrafındaki dokuların birbiriyle kaynaştığı ve rumen fıstülünün oluştuğu görüldü. Sonuç olarak, operasyonun kolaylığı, rumen fıstülünün kısa sürede oluşup işler hale gelmesi ve bu deney hayvanlarının uzun süre deneysel çalışmalarda kullanılabilmesinden dolayı, bu yöntemin bu konuda çalışma yapan araştırmacılara fayda sağlayacağı düşünüldü. Anahtar Sözcükler : Fistül, Kanül, Koyun, Rumen, Rumenostomi 31
Özet (Çeviri)
SUMMARY Experimental rumen fistula and postoperative maintenance of it in sheep The aim of this study was to insert a rumen cannula on sheep which is required for nutritional physiological studies and studies related to digestibility. Eight Ost Friz x İvesi cross-breed rams, belong to the department of Agriculture, Ege University, were utilised as material. The cannula was brought from England and 5 of them were used in a prior experiment, but 3 of them were original. An incision was made just caudal to last costae on left fossa paralumbalis. It was entered into rumen and cannula was fitted. Another incision, just 5 cm in front of first incision, was made to stick out cannula opening first incision was stitched to close. Operation was successful on 6 rams, but unsuccessful on 2 rams. Cannulas were taken out of rumen, because of the development of bad cicatrization in 2 sheep. However, a rumen fistula was created by adhesion of ruminal tissues on skin around wound in these rams. As conclusion, this technique can be helpful for researcher working on subject, because ease of operation, less time required for recovery from operation, and use of these animals for a long time in experiment.