Sağlıklı Van kedilerinin EKG değerleri ile kalp radyografileri üzerine yaş, cinsiyet ve mevsim etkilerinin araştırılması
The Investigation of age, sex and season on electrocardiograms (ECG values) and heart radiographs of healty Van cats
- Tez No: 99150
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, EKG, Kalp Radyografisi, Kedi, Mevsim, Yaş. 35, Age, Cat, ECG, Heart Radiography, Season, Sex. 37
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
5.0ZET Sağlıklı Van Kedilerinin EKG Değerleri ile Kalp Radyografileri Üzerine Yaş, Cinsiyet ve Mevsim Etkilerinin Araştırılması. Bu araştırma; kedilerde yaş, cinsiyet ve mevsimlerin EKG ve kalp radyografisi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada üç ve onbeş aylık dişi ve erkek yirmisekiz adet sağlıklı Van Kedisi kullanıldı. Bu kedilerden Yaz, Sonbahar, Kış ve İlkbahar mevsimlerini kapsayacak şekilde elektrokardiyogramlar ve kalp radyografileri alındı. EKG'ler bipolar ve arttırılmış unipolar ekstremite derivasyonlan ile prekordiyal derivasyonlar (CV6LL, CV6LU, Vıo) şeklinde yazdırıldı. Dalgaların süre ve amplitüdleri II, kalbin ortalama elektriksel ekseni I. ve IH. derivasyonlarda değerlendirildi. EKG' lerde tüm dalgalar görüldü. Radyolojik muayene amacıyla; kedilerin göğüs boşluğunu kapsayacak şekilde(LL) radyografileri alındı. Bu aşamada 44-47 kV dozunda röntgen ışını verildi Elektrokardiyogramlann yaş, cinsiyet ve mevsimlere göre değerlendirilmesi sonucunda: P dalgasının süresi 0.04±0.00 sn., amplitüdü 0.1-0.12 mV, P-R aralığının süresi 0.06-0.08 sn, QRS kompleksinin süresi 0.03-0.04 sn ve amplitüdü 0.16-0.5 mV, T dalgasının süresi 0.06-0.09 sn ve amplitüdü 0. 1- 0. 15 mV, Q-T aralığının süresi ise 0. 15- 0.18 sn değerleri arasında değişmektedir. T dalgası tüm aVR derivasyonlan ile II, aVL ve V4 derivasyonlannın bir kısmında negatif olarak bulundu. Kalbin ortalama elektriksel ekseni +66.5° - +87.5° arasındadır. Bu değerler açısından gruplar arasında önemli bir fark görülmemiştir. Mevsimlere göre ortalama kalp atım sayısı I. grupta sırasıyla ; 200 ± 12a, 170 ± 5.9b, 193.2 ± 12ave 207.2 ± 15a vuruş/dk.(a,b:P< 0.05), II. grupta ; 201 ± 8.7, 179.8 ± 345.1, 202.8 ± 14, 195.6±5.2 vuruş/dk, III. grupta; 176.2±7.7, 170±7, 186.6±13, 193.5±13vuruş/dk, IV. grupta; 186.3±16, 180±14, 200±11, 2 10± 15 vuruş/dk olarak hesaplanmıştır. Radyograflk muayenelerde kalbin yeri 4.-7. ve genellike 5.-7. interkostal aralıkta saptandı.
Özet (Çeviri)
6.SUMMARY The Investigation of the Effects of Age, Sex and Season on Electrocardiograms (ECG values ) and Heart Radiographs of Healty Van Cats. This study was carried out to investigate the effects of age, sex and season change on electrocardiogram of Van Cats. Thirty-eight (male and female) healthy Van Cats, aging between 3-15 months were used. Electrocardiograms (ECGs) and heart radiographics were obtained from cats separately in Summer, Autumn, Winter and Spring. ECGs were recorded as bipolar, augmented unipolar and precordial leads (CVöLL, CV6LU, Vio). Durations and amplitudes of waves on the trace were measured in lead II and electrical axis also measured in lead I and III. Radiographic examination was performed in right lateral recumbency position (covering whole thoracic cavity) and the dose of x - ray beam was 44-47 kV. In result of analysis of electrocardiogram according to age, sex and seasons; the duration of P wave was 0.04±0.00 sec. and its amplitude was 0.10 mV-0.12 mV. It was also found that the duration of PR interval was 0.06 sec-0.08 sec. On the other hand the duration of QRS complex, was 0.03 sec-0.04 sec. and its amplitude was 0.16mV-0.5 mV. The duration of T wave was 0.06 sec-0.09 sec. and its amplitude was 0.1 mV-0.15 mV. The duration of QT interval was 0.15 sec-0.18 sec. The T wave was found to be negative all of the leads aVR and some of in leads II, aVL and V4. The mean electrical axis of cats was +66.5°-+87.5°. No significant differences were seen among groups. The heart rate in first group was determined by seasons as 200 ± 12a, 170 ± 5.9b, 193.2 ± 12a ve 207.2 ± 15a beat/min.(a,b:P< 0.05), in second group was 201 ± 8.7, 36179.8 ± 5.1, 202.8 ± 14, 195.6±5.2 beat/min., in third group was 176.2±7.7, 170±7, 186.6±13, 193.5±13 beat/min, in fourth group was 186.3±16, 180±14, 200±11, 210±15 beat/min. respectively. According to radiographic examinations, the heart was determinated to be located 4.-7. and in general 5.-7. intercostal intervals.