The instruction of meta-cognitive listening strategies and its impact on listening performance of high and low-test-anxious intermediate learners
Üstbilişsel dinleme stratejileri öğretiminin, sınav kaygısı yüksek ve düşük orta düzey öğrenenlerin dinleme performansına etkisi
- Tez No: 991550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHDİ NOWRUZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkinci dil öğrenimi, İngiliz dili, Second language learning
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Allameh Tabataba'ı Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Sınav puanlarına dayalı kararlar ve çıkarımlar, hem sınava girenlerin özelliklerine hem de sınav koşullarına bağlıdır; ancak bu etmenlerin sınav performansına etkisini inceleyen çalışmalar oldukça sınırlıdır (ör., In'nami, 2006). Dinleme stratejilerinin dinleme başarısını etkilediği de bilinmektedir (Vandergrift, 1997). Bu doğrultuda, bu çalışma (a) sınava girenlerin kişisel bir özelliği olan sınav kaygısının dinleme performansına etkisini ve (b) üstbilişsel dinleme stratejileri öğretimi ile test performansı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmaya Tahran'daki Aryanpour Enstitüsü'nden 98 orta düzey İOD (EFL) öğrencisi katılmıştır. Yeterlik ölçütü olarak da kullanılan bir öntestten sonra katılımcılara dört saatlik öğretim verilmiş, ardından sontest uygulanmıştır. Veri analizleri, İranlı orta düzey İOD öğrencileri arasında sınav kaygısı ile dinleme performansı arasında ve üstbilişsel dinleme stratejileri öğretimi (Vandergrift, 1997) ile dinleme yeterliği arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, üstbilişsel strateji öğretiminin yüksek ve düşük sınav kaygılı öğrenciler üzerinde farklılaştırıcı bir etkisi bulunmamıştır; her iki grup da benzer düzeyde yarar sağlamıştır. Bulgular, sınav oturumlarında sınav kaygısının azaltılmasının ve İOD derslerinde üstbilişsel dinleme stratejilerinin açıkça öğretilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Although decisions or inferences we make based on test scores depend both on characteristics of test-takers and of testing situations, there is just little research which has been undertaken on the effects of these characteristics on test performance (e.g., In'nami, Y., 2006). The effect of listening strategies on listening performance is also undeniable (Vandergrift, 1997). Thus, considering these two issues is the intention of the present study. This study not only investigates the effect of one of the personal characteristics of test-takers, namely test anxiety, on listening test performance but also find the relationship between instruction of listening strategies and test performance. At last, it focuses on meta-cognitive listening strategies (Vandergrift, 1997) instruction and its impact on test anxiety. This study was conducted with 98students who were selected from Aryanpour institute in Tehran. After pre-test which was considered as proficiency test too, the participants were instructed for 4 hours. The post-test was administered and the analysis of data revealed that there is a significant relationship between test anxiety and listening performance among Iranian EFL intermediate learners and also there is a significant relationship between meta-cognitive listening strategies (Vandergrift, 1997) and listening proficiency among Iranian EFL intermediate learners but meta-cognitive listening strategies (Vandergrift, 1997) have no differential effect on high- and low-test-anxious Iranian EFL intermediate learners. It is to say that both groups of high- and low-test-anxious learners benefit the same from meta-cognitive strategies instruction. These findings again emphasizes on the importance of lowering test anxiety in exam sessions and also on instructing of meta-cognitive listening strategies in EFL classes.