Kolorektal kanser nedeniyle rezeksiyon uygulanan hastalarda, apache II, saps II, possum ve p-possum skorlama sistemlerinin, operatif mortalite tahmin değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of apache II, sapsII, possum and p-possum scoring systems for predicting operative mortality in patients with colorectal carcimoma undergoing resection
  1. Tez No: 99156
  2. Yazar: MEHMET FATİH CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. C. TURGUT TUFAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi reperfuzyon hasarı, N-asetilsistein. 46, Ischemia reperfusion injury, N-acetylcysteine. 47
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
izyopatolojik olarak reperfuzyondan sonra serbest oksijen radikallerinin hücre membranında saptığı lipoperoksidasyon sonucu oluşan doku hasan, rekonstrüktif vasküler cerrahide önemli bir jroblem olarak karşımıza çıkmaktadır. Farmakoterapötik olarak antioksidan veya vazodilatatör ajanlar kullanılmaktadır. Çalışmamızda reperfuzyon hasannı önlemede N-asetil sistein'in etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için 2 grupta (n=6) toplam 12 sıçan (300-400 gr.) kullanıldı. Eter anestezisi ile sıçanlar uyutulduktan sonra anestezi idamesi intraperitoneal ketamine ile sağlandı. Sağ veya sol iliak arter klemp için hazırlanırken aynı zamanda karşı iliak arter kan örneği almak ve ilaç uygulamak için kanüle edildi. Mikr o vasküler klemp ile 4 saat iskemi ve sonrasında klemp kaldırılarak 1 saat reperfuzyon uygulandı. Kontrol grubuna deklempajdan 1 dak. önce 0,1-0,2 cc serum fizyolojik, 2. gruba N-asetil sistein anestezinin başlaması ile 5ug/kg/dk. infüzyon şeklinde uygulandı. İskemi başlangıcında ve reperfuzyon sonunda (1. Ve 5. Saatler) arteryel kan örneği alınarak PC02, P02, HC03, pH ve laktat bakıldı. Aynı saatlerde alınan kan örneğinden MDA( malondialdehid), LDH ve CPK bakıldı. Reperfuzyon sonrası sakrifiye edilen sıçanlardan MDA düzeyi ölçümü ve histopatolojik inceleme için kas ve akciğer biyopsisi yapıldı. Kontrol grubunda MDA düzeyi 2. gruba göre anlamlı yüksek bulundu. Reperfuzyonda N- asetilsistein tedavisi ile MDA düzeyinin düştüğü ve histopatolojik incelemede nötrofil infıltrasyonunun azaldığı görüldü. Asetilsistein, iskemi-reperfuzyon peryodundan sonra oluşan oksidatif kas yıkımını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Management of acute limb ischemia continues to be a formidable challange for the vascular surgeon. A better understanding of the pathophysiology of limb ischemia-reperfiision also may result in oppurtunities for further therapeutic intervention. N-acetylcysteine (NAC) is an antioxidant that has a direct effect on radicals, and is also a glutathione precursor, another antioxidant. At the two groups (n=6) total 12 rats (300-400gm) were anaesthetized with intraperitoneal ketamine. Right or left iliac artery was prepared for clamping and counter iliac vein was canulated for the blood sample and drug perfusion. After 4 hours ischemia, reperfusion was realized for 1 hour. Prior to reperfusion control group was infused 0,1-0,2 cc isotonic solution, 2nd group was infused 5 u_g/kg/min NAC. Before and after reperfusion, blood samples were taken for measurement of the Na, K, p02, pCC»2 and MDA(Malondyaldehid). After the reperfusion rats were sacrified for the muscle and lung tissue samples. Blood and tissue MDA levels in the control group were significantly higher than those in the experimental group. In the experimental group histopathological investigation was demonstrated reducing neutrophyl infiltration in the muscle and lung samples. It was shown that NAC can prevent the reperfusion damage in acute ischemic occlusions.