Üniversite öğrencilerinin manipüle etme eğilimleri ve ilişki doyumları arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation in the relationship between university students' manipulation tendencies and relationship satisfaction
  1. Tez No: 991571
  2. Yazar: ŞEYMANUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT İSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkiler, Manipüle etme eğilimi, Duygu düzenleme, Yeniden değerlendirme ve bastırma, Romantik ilişki doyumu, Romantic relationships, Manipulation tendency, Emotion regulation, Reappraisal, suppression, Romantic relationship satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmadaki amaç üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerindeki manipüle etme eğilimleri ve ilişki doyumları arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolünün olup olmadığının incelenmesidir. Ayrıca daha önce romantik bir ilişki yaşamış ya da şu anda devam eden bir romantik ilişkisi olan öğrencilerin cinsiyet, yaş ve romantik ilişki süresi gibi demografik değişkenlere göre ilişki doyumları, manipüle etme eğilimleri ve duygu düzenlemelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Bu araştırmada, nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği (İİMÖ), Duygu Düzenleme Anketi (DDA), İlişki Değerlendirme Ölçeği (İDÖ) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'de eğitim gören yaşları 18-27 arasında olan toplamda 340 üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışma grubunun 202'sini kadın, 138'ini erkek katılımcılar oluşmaktadır. Araştırmadaki verilerin analizi için ilişkisiz örneklemler için t-testi, ilişkisiz örneklemler için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) varyansların homojenliğinin test edilmesinde ise Levene Testi, tek yönlü varyans analizi sonucunda ortaya çıkan anlamlı farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığının belirlenmesi için Tukey Testi uygulanmış ve betimsel istatistik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin ilişki doyumları, manipüle etme eğilimleri ve duygu düzenleme puanları cinsiyet, yaş ve romantik ilişki sürelerine göre anlamlı şekilde farklılık göstermektedir. Korelasyon analiz sonuçlarına ilişkin üniversite öğrencilerinin yeniden değerlendirme ve ilişki doyum arasında pozitif ve orta düzeyde, manipüle etme eğilimleri arasında ise negatif ve orta düzeyde ilişki olduğu, bastırmanın ise; ilişki doyumuyla negatif ve orta düzeyde, manipüle etme eğilimleri ile pozitif bir ilişki ve orta düzeyde olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca manipüle etme eğilimleri ve ilişki doyumları arasında negatif ve orta düzeyde bir korelasyon bulunmuştur. Araştırma probleminin incelenmesine yönelik aracı etki analizi için Hayes (2013) tarafından geliştirilen SPSS Process Makro 4.2. eklentisi ve Model 4'ten faydalanılmış, bootstrap (yeniden örnekleme) yöntemi ile regresyon analizi yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin manipüle etme eğilimleri ve ilişki doyumları arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin alt boyutları olan yeniden değerlendirme ve bastırmanın orta düzeyde aracı rolü olduğu bulgularına ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether emotion regulation plays a mediating role in the relationship between university students' tendency to manipulate in romantic relationships and their relationship satisfaction. Additionally, it was examined whether students who had previously been in a romantic relationship or who are currently in one differ in terms of relationship satisfaction, tendency to manipulate, and emotional regulation based on demographic variables such as gender, age, and duration of the romantic relationship. In this study, the correlational research method, one of the quantitative research designs, was used. The Human Relations Manipulation Scale (HRMS), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ), Relationship Assessment Scale (RAS), and Personal Information Form were used as data collection tools in the study. The study group consisted of a total of 340 university students aged 18-27 studying in Turkey. The study group included 202 female and 138 male participants. For the analysis of the data in the study, the t-test was used for independent samples, one-way analysis of variance (ANOVA) was used for independent samples, the Levene test was used to test the homogeneity of variances, the Tukey test was used to determine which groups were responsible for the significant differences that emerged as a result of the one-way analysis of variance, and descriptive statistical methods were used. University students' relationship satisfaction, manipulation tendencies, and emotion regulation scores differed significantly according to gender, age, and duration of romantic relationships. Correlation analysis results indicate that there is a positive and moderate relationship between university students' re-evaluation and relationship satisfaction, a negative and moderate relationship between manipulation tendencies, and that suppression has a negative and moderate relationship with relationship satisfaction, a positive relationship with manipulation tendencies, and a moderate relationship. In addition, a negative and moderate correlation was found between manipulation tendencies and relationship satisfaction. For the mediation analysis of the research problem, Hayes' (2013) SPSS Process Macro 4.2 add-on and Model 4 were used, and regression analysis was performed using the bootstrap (resampling) method. The findings revealed that the sub-dimensions of emotion regulation, namely reappraisal and suppression, played a moderate mediating role in the relationship between university students' manipulation tendencies and relationship satisfaction.