Les mutations des politiques publiques d'éducation en Égypte : La désinstitutionnalisation du travail enseignant de Français dans un contexte de pénurie
Mısır'da kamu eğitim politikalarının dönüşümü: Öğretmen açığı bağlamında Fransızca öğretmenliğinin mesleki statüsünün aşınması
  1. Tez No: 991572
  2. Yazar: CHADA BACHRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ALPAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim politikaları, Eğitim reformları, Fransızca, Educational policies, Education reforms, French language
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
2000'li yıllarından bu yana Mısır'da sürdürülen reformlarla birlikte, özellikle Fransızca öğretmenleri gibi daha kırılgan konumda bulunan öğretmenler açısından öğretmenlik mesleği, mesleğin icra koşulları ve en önemlisi mesleki bağlılık, kamu eğitim politikalarının dönüşümüyle derinden değişmiştir. Bu dönüşüm, uluslararası kurumların teşvikiyle ve Mısır devleti tarafından uygulamaya konulan modernleşme politikaları çerçevesinde yükselen neoliberalizmin etkisiyle şekillenmiştir. Resmî belgeler üzerine yapılan bir belge taraması, literatür incelemesi ve ek olarak kamu ile özel sektörde görev yapan öğretmenlerle yürütülen saha araştırmalarına dayanan bu ampirik çalışma, eğitim politikalarındaki dönüşümünü merkeze alarak öğretmenlik mesleğinin kurumsal yapısında çözülmeyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın sonuçları, eğitim politikalarındaki dönüşümle birlikte ortaya çıkan yeni dinamiklerin öğretmenlik deneyimini nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne sermeyi hedeflemektedir. Politik, ekonomik ve öznel boyutları bir araya getirerek yapılan analiz, Mısır'da öğretmenlik krizine dair bütüncül (sistemik) bir okuma sunmakta; eğitim reformları, kamu hizmetlerinin yeniden yapılandırılması ve mesleki kimliklerin dönüşümü arasındaki ilişkilerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the reforms initiated in Egypt at the turn of the 2000s, the teaching profession—particularly that of French teachers, who are the most vulnerable in the Egyptian context—along with working conditions and, above all, the professional commitment of actors, have undergone immense transformation through the lens of changing public education policies. This shift is marked by the rise of neoliberalism, particularly within the framework of modernization policies driven by international institutions and implemented by the Egyptian State. Based on a corpus combining documentary research enriched by fieldwork conducted with teachers in the public and private sectors, this empirical study proposes to assess the state of de-institutionalization within the teaching profession, viewed through the changes in public education policies. Thus, the results aim to reveal the repercussions of this emerging dynamic on the teachers' experience. By intersecting the political, economic, and subjective dimensions of these transformations, this thesis proposes a systemic reading of the current teaching crisis in Egypt. It thus contributes to a better understanding of the links between educational reforms, the restructuring of public services, and the reconfiguration of professional identities.