Simone de Beauvoır'ın İkinci Cinsiyet'i bağlamında La malcasada ve Seviye Talip romanlarının incelenmesi
An analysis of La malcasada and Seviye Talip novels within the framework of The Second Sex by Simone de Beauvoir
- Tez No: 991613
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL ŞEBNEM ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adıvar, Halide Edip, Beauvoir, Simone de, Adıvar, Halide Edip, Beauvoir, Simone de
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İspanyol Edebiyatından Carmen de Burgos'un La malcasada (1923) ile Türk Edebiyatından Halide Edip Adıvar'ın Seviye Talip (1910) adlı eserlerini kadın deneyimi ve varoluşu bağlamında incelemektedir. Simone de Beauvoir'ın feminist düşünceye getirdiği varoluşçu yaklaşım çerçevesinde şekillenen çalışmada, seçili eserlere kültürlerarası bir bakış açısıyla yaklaşılmıştır. Temel dayanak noktası Simone de Beauvoir'ın İkinci Cinsiyet (1949) başlıklı eseri olan bu incelemede, kadının kendini bir“özne”olarak var etme mücadelesi ele alınmıştır. İnceleme sonucunda; ataerkil sistemin dayattığı toplumsal değerlerin, kadının yetiştiği çevrenin ve eril baskı sistemlerinin özgürleşme süreci önündeki temel engeller olduğu saptanmıştır. Farklı coğrafyalarda kaleme alınan bu eserlerin barındırdığı tematik benzerlikler kadın deneyimlerinin evrensel niteliğini vurgularken, içerdikleri kültürel ve dini farklılıklar ise kadının“özneleşme”çabasının bireysel yönünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Carmen de Burgos's La malcasada (1923) from Spanish Literature and Halide Edip Adıvar's Seviye Talip (1910) from Turkish Literature within the context of female experience and existence. Shaped within the framework of Simone de Beauvoir's existentialist approach to feminist thought, this study examines the selected works from an intercultural perspective. Based primarily on Simone de Beauvoir's The Second Sex (1949), this analysis explores the female struggle to establish oneself as a“subject.”The findings of the study reveal that social values imposed by the patriarchal system, the environment in which a woman is raised, and systems of masculine oppression constitute the primary obstacles to the process of liberation. While the thematic similarities between these works, written in different geographies, emphasize the universal nature of female experiences, the cultural and religious differences they harbor reveal the individual dimension of the struggle for self-constitution.