Şirketlerin finansal kararlarının davranışsal finans açısından incelenmesi: Tokat ili örneği
An examination of corporate financial decisions from a behavioral finance perspective: The case of Tokat province
- Tez No: 991615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Ekonomi, Maliye, Business Administration, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Finansal kararlar, KOBİ, Tokat, Behavioral Finance, Financial Decision, Decision Making, Overconfidence Bias, Optimism Bias, Financial decisions, Small and Medium Sized Firms, Tokat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Sigortacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Yöneticilerin aldıkları kararlar firmalarının rekabet gücünü artırabilir. Bu kararlar sadece bilgi ve deneyim ile değil, davranışlarındaki duygusal ve bilişler eğilimlerinde etkileri olabilmektedir. Hızlı büyüyen finans alanında insan davranışının yatırımcıların ve yöneticilerin kararlarındaki etkisini anlamak için davranışsal finanstan yararlanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı yöneticilerin daha sağlıklı finansal karar almasında kendine aşırı güven ve iyimserlik davranışsal önyargıların etkilerini incelemektir. Bu amaçla Tekin (2015) tarafından tasarlanan anket formu revize edilip kullanılmaktadır. Tokat il merkezinde imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ ölçeğindeki 63 firmada görevli yöneticiler, sahipler ve sorumlular üzerinde kendine aşırı güven ve iyimserlik önyargılarının etkileri araştırılmaktadır. Araştırmada yer alan hipotezlerin testi paramedik ve paramedik olmayan testlerle yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise elde edilen bulgulara göre Tokat ilinde faaliyet gösteren firma yöneticileri/sahipleri düşük düzeyde kendine aşırı güven önyargısına sahipken, düşük düzeyde iyimserlik önyargısına sahip olmadıkları belirlenmiştir. Aynı zaman daha önce yapılan çalışmalar ışığında yapılan hipotezler ile kendine aşırı güven ve iyimserlik davranışsal önyargılarının finansal kararlarda belirli etkilerinin olduğu da görülmüştür. Anahtar Kelimler: Davranışsal Finans, Finansal Karar, Karar Alma, Kendine Aşırı Güven Önyargısı, İyimserlik Önyargısı
Özet (Çeviri)
The decisions made by managers can increase the competitive power of their companies. These decisions are influenced not only by knowledge and experience, but also by emotional and cognitive tendencies in their behavior. Behavioral finance is used to understand the impact of human behavior on the decisions of investors and managers in the rapidly growing financial sector. The purpose of this study is to examine the effects of overconfidence and optimism behavioral biases on managers' ability to make healthier financial decisions. To this end, the questionnaire designed by Tekin (2015) has been revised and used. The effects of overconfidence and optimism biases are investigated among managers, owners, and executives of 63 SMEs operating in the manufacturing industry in the central district of Tokat. The hypotheses included in the study were tested using parametric and non-parametric tests. The results of the study indicate that company managers/owners operating in Tokat province exhibit low levels of overconfidence bias but do not exhibit low levels of optimism bias. Furthermore, hypotheses based on previous studies suggest that overconfidence and optimism behavioral biases have specific effects on financial decisions.