The Ottoman military, socio-economic, and administrative order in the Lower Danube (From the mid-15th to the end of the 16th century): The cases of Vidin and Niğbolu
Aşağı Tuna Bölgesinde Osmanlı askeri, sosyo-ekonomik ve idari düzeni (15. yüzyıl ortasından 16. yüzyıl sonuna kadar): Vidin ve Niğbolu örnekleri
- Tez No: 991667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE TORUNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı tarihi, Türk ekonomi tarihi, Ottoman history
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 15. yüzyılın ortasından 16. yüzyıl sonuna kadar Osmanlı Devleti'nin Aşağı Tuna bölgesinde yer alan Niğbolu ve Vidin sancaklarının askeri, sosyo-ekonomik ve idari yapılarının değişimini incelemektedir. Çalışma, bu dönemde Vidin ve Niğbolu sancaklarında gözlemlenen kurumsal dönüşümlerin, Osmanlı Devleti'nin değişen serhad dinamikleri ve artan mali baskılar karşısında geliştirdiği mali-askeri adaptasyonları yansıttığını savunmaktadır. Mevcut literatür, Niğbolu ve Vidin sancaklarını kurumsal devamlılıklar ve değişimler üzerinden incelerken bu tez mâlī ve serhad odaklı bir perspektiften değişen yapıları açıklamaktadır. Bu çalışma ayrıca Osmanlıların serhad bölgelerinde sosyo-ekonomik, askeri ve hukuki kurumlar aracılığıyla otoritelerini tesis ettiklerini öne sürmektedir. Tez, devletin serhadlerinde bir güç odağı haline gelmiş olan uc beylerinin etkilerinin on beşinci yüzyıl ortalarından on altıncı yüzyıl sonlarına kadar sürüp sürmediğini incelemekte ve bunu sancaklara atanan sancakbeylerinin değişen profilleri üzerinden inceleyerek analiz etmektedir. Ayrıca, bu tez garnizon kuvvetlerinin değişen ödeme yöntemlerine vurgu yaparak Niğbolu ve Vidin sancaklarının on beşinci yüzyıldan onaltıncı yüzyıla serhad bölgesindeki konumlarının ne şekilde değiştiğine ışık tutmaktadır. Bu süreç, Niğbolu sancağının bir iç bölgeye dönüşmesine, Vidin'in ise yarı-serhad olarak nitelendirebileceğimiz bir nitelik kazanmasına yol açmıştır. Son olarak ise, Vidin ve Niğbolu sancaklarında havass-ı hümayun gelirlerinin ortaya çıkışı ve genişlemesi ile tahrir-timar sistemi ve vergi toplama yöntemlerindeki değişimleri ele almakta; bu sistemlerin mali ve askeri dönüşümler karşısında nasıl bir dönüşüm geçirdiğini tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines changes in the military, socio-economic, and administrative structures of the Niğbolu and Vidin sancaks (districts) in the Lower Danube region of the Ottoman Empire from the mid-15th to the end of the 16th century. It argues that transformations observed in these structures in Vidin and Niğbolu sancaks from the mid-fifteenth to end of the sixteenth century reflected the fiscal-military adaptations of the Ottoman state to the changing frontier dynamics and financial pressures. While earlier studies have examined Vidin and Niğbolu sancaks primarily through the frameworks of institutional continuities and changes, this thesis offers a novel approach by exploring the evolving structures from a fiscal and frontier-focused perspective. It further argues that the Ottomans established their authority in the frontier regions through their socio-economic, military, and legal institutions. It analyzes whether the influence of the“uc beys”continued from the mid-fifteenth century to the end of the sixteenth century, by examining the changing profile of the sancakbeys (governors). Moreover, it illuminates the shift in the status of the Niğbolu and Vidin sancaks in the frontiers from the fifteenth to the sixteenth century by emphasizing the evolving payment methods of the garrison forces, which changed the status of Niğbolu sancak into an interior region, and Vidin into semi-frontier. Finally, it discusses the emergence and expansion of havass-ı hümayun revenues, as well as changes in the tahrir-timar system and tax collection methods in the sancaks of Vidin and Niğbolu, demonstrating how these systems evolved in response to financial and military shifts.