Malatya ili (Yeşilyurt ilçesi) deprem dirençli kent mimarisi ve konumsal analizi
Earthquake-resilince city architecture and spatial analysis of Malatya province (Yeşilyurt district)
  1. Tez No: 991689
  2. Yazar: HATİCE YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Environmental Engineering, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Afete Dirençli Kent, Kentsel Planlama, Konumsal Analiz, Earthquake, Disaster-Resilient City, Urban Planning, Spatial Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye, jeolojik konumu nedeniyle yüksek deprem riski altında bulunan ülkelerden biridir. Bu çerçevede, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi şekilde etkilenen Malatya ili, afete dirençli kent planlaması açısından önemli bir inceleme alanı olarak değerlendirilmektedir. Çalışmanın temel amacı, Malatya'nın Bostanbaşı ve Tecde mahallelerinde meydana gelen yapısal hasarları karşılaştırmalı olarak inceleyerek kentsel mekânın deprem karşısındaki kırılganlık ve dirençlilik düzeylerini ortaya koymaktır. Araştırmada yöntem olarak hasar tespit raporlarının analizi, saha gözlemleri, imar durumu paftalarının karşılaştırılması, kat yüksekliği verilerinin incelenmesi ve zemin uygunluk haritalarının değerlendirilmesi kullanılmıştır. Bulgular, Bostanbaşı Mahallesi'nde yeni imar düzenlemelerine ve denetim süreçlerine rağmen ağır hasar oranlarının yüksek olduğunu; Tecde Mahallesi'nde ise görece daha düşük düzeyde yapısal hasar meydana geldiğini göstermektedir. Sonuç olarak, yalnızca yapı denetimi ve güncel yönetmeliklere uyumun yeterli olmadığı; yer seçimi, zemin özellikleri, kat yüksekliği sınırlamaları ve bütüncül kentsel planlama kararlarının birlikte ele alınmasının, deprem dirençli kentlerin inşasında belirleyici bir rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Türkiye is among the countries with a high seismic risk due to its geological location. In this context, Malatya province, which was severely affected by the Kahramanmaraş-centered earthquakes of February 6, 2023, constitutes a significant case study area in terms of disaster-resilient urban planning. The main purpose of this study is to conduct a comparative analysis of structural damages in the Bostanbaşı and Tecde neighborhoods of Yeşilyurt District in Malatya, thereby revealing the vulnerabilities and resilience levels of the urban fabric against earthquakes. The research methodology includes the analysis of post-disaster damage assessment reports, field observations, the comparison of zoning maps, the evaluation of building height data, and the assessment of land suitability maps. The findings indicate that, despite recent zoning regulations and inspection processes, Bostanbaşı experienced high levels of severe structural damage, whereas Tecde exhibited relatively lower levels of damage. Consequently, the study concludes that compliance with building codes and inspection processes alone is not sufficient; site selection, soil characteristics, building height limitations, and holistic urban planning decisions must be considered together in order to establish disaster-resilient cities.