Emrî Divanında dînî unsurlar
Religious elements in the Dîvân of Emrî
- Tez No: 991728
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Din, Turkish Language and Literature, Religion
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Türk tasavvuf edebiyatı, Classical Turkish literature, Turkish mysticism literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, XVI. yüzyıl şairlerinden Emrullah Emrî'nin Dîvân'ında yer alan dinî unsurların, dîvân edebiyatı bağlamında konu edildikleri beyitler üzerinden tespit edilmesini ve bu beyitlerin şerh yöntemiyle açıklanmasını amaçlamaktadır. Birinci bölümde Emrî'nin hayatı ele alınmış, Dîvân'dan tespit edilen bazı beyitler ışığında şairin yaşamına ilişkin birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur. Devamında Emrî'ye nispet edilen eserler değerlendirilmiş, ayrıca şairin edebî kişiliği ve sanat anlayışına dair temel bilgiler ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın ikinci bölümünde, Emrî Dîvânı'nda yer alan dinî içerikli beyitler incelenmiştir. Bu kapsamda Dîvân baştan sona taranmış, dinî unsurlar tespit edilerek kendi içlerinde sınıflandırılmıştır. Ardından belirlenen kavramlar, İslâmî literatürdeki karşılıkları ve edebiyat tarihimizde kazandıkları anlam ve kullanım alanları açısından açıklanmış, Emrî'nin bu unsurları Dîvân'da hangi yönleriyle ve hangi bağlamlarda ele aldığına dair değerlendirmeler yapılmıştır. İnceleme sürecinde her unsurla ilgili beyitler verilmiş, beyitlerde geçen anlamı kapalı kelimeler açıklanmış ve beyitlerin nesre aktarımı sunulmuştur. Devamında beyitler edebî sanatlar bakımından çözümlenmiş, bu çözümlemeyi takiben beyitler, anlam dünyası ve çağrışım alanları dikkate alınarak kısaca şerh edilmeye çalışılmıştır. Bölümün sonunda ise tespit edilen dinî unsurlar, genel bir görünüm sağlamak amacıyla tablo hâlinde gösterilmiştir. Sonuç bölümünde, Dîvân'dan hareketle elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve genel çıkarımlar ortaya konulmuştur. Ayrıca çalışma sürecinde yararlanılan kaynaklar; kitap, makale ve süreli yayınlar ile internet kaynakları şeklinde tasnif edilerek ilgili yazım kurallarına uygun biçimde kaynakça bölümünde künyeleriyle birlikte sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to interpret the religious elements found in the Dîvân of Emrullah Emrî, a 16th-century poet, within the context of the verses in which they are discussed in terms of Dîvân literature. In our study titled“Religious Elements in the Emrî Dîvân,”religious and mystical elements found in the Emrî Dîvân have been identified. Our study consists of an introduction, two sections, and a conclusion. The first section covers the poet's life and draws conclusions about his life based on some of his verses. The second section examines Emrî's works and provides information about his literary personality. In the second section, verses containing religious elements are presented. These religious elements were identified through a thorough examination of the Dîvân from beginning to end and have been classified accordingly. The religious elements found in the Dîvân are explained in terms of their place in Islamic literature and the meanings they correspond to and are used in our literary history. Subsequently, brief evaluations are made regarding the aspects of these concepts that are addressed in Emri Dîvâni. This is followed by the verse, with explanations of unfamiliar words below it, the prose version of the verse, and an analysis of the verse in terms of literary arts. After the evaluation of literary arts, the verses are briefly annotated. At the end of this section, the identified religious and Sufi elements are presented in a table. In the conclusion section, an evaluation has been made based on the inferences drawn from the Dîvân, and the names and addresses of the source books, articles, journals, and websites used during our study have been listed here in accordance with the rules.