Alman muhafazakârlığının dönüşümü: Muhafazakâr devrimin ideolojik temelleri ve Yeni Sağa etkisi
The transformation of German conservatism: The ideological foundations of the conservative revolution and its influence on New Right movements
  1. Tez No: 991868
  2. Yazar: MUHAMMET ENES KOCATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT MOLLAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Schmitt, Carl, Spengler, Oswald, Yeni sağ, İnsan-teknoloji ilişkisi, Conservatism, Schmitt, Carl, Spengler, Oswald, New right, Human-technology relationship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Weimar Cumhuriyeti döneminde ortaya çıkan Muhafazakâr Devrim (Konservative Revolution) hareketinin ideolojik temellerini incelemekte ve bu düşünsel mirasın Avrupa Yeni Sağı üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Araştırma, geleneksel muhafazakârlıktan kopuşu simgeleyen bu hareketin; liberalizm karşıtlığı, teknoloji ile barışık muhafazakarlık ve organik toplum arayışı gibi temel sütunlarını ele almaktadır. Hareketin ideolojik temelleri, geleneksel muhafazakârlıkla farkları ve Nasyonal Sosyalizmle olan ilişkileri de kapsamlı şekilde tartışılmıştır. Ayrıca, muhafazakâr devrimin Yeni Sağ ideoloji üzerindeki etkileri, kimlik, otoriterlik ve hegemonya kavramları çerçevesinde analiz edilmiştir. Bu çalışmada, Weimar Dönemi Muhafazakâr Devrim hareketi ile Avrupa Yeni Sağı arasındaki ideolojik, stratejik ve yöntemsel süreklilikler; politika, kültür ve teknoloji kategorileri üzerinden tarihsel karşılaştırmalı analiz yöntemi ile incelenmiştir. Tez kapsamında; Arthur Moeller van den Bruck, Carl Schmitt, Oswald Spengler ve Ernst Jünger gibi figürlerin geliştirdiği“üçüncü yol”,“dost-düşman ayrımı”ve“kültürel pesimizm”gibi kavramların, Avrupa Yeni Sağ'ının metapolitika ve etno-püralizm stratejilerine nasıl zemin hazırladığı tarihsel bir süreklilik içerisinde tartışılmaktadır. Araştırmanın temel bulgusu; Weimar Dönemi Muhafazakâr Devrim düşüncesinin liberal demokrasiye ve modernite paradigmasına karşı ikame ettiği“Yeni Muhafazakârlık”arayışı, siyasal alanda“kararcılık”(decisionism), toplumsallık tartışmalarında“kültür-medeniyet”ayrımı ve 'teknolojik gelişmenin reaksiyoner bir bağlamda sahiplenilmesi' gibi radikal unsurların; günümüz Avrupa Yeni Sağı tarafından metapolitik bir dönüşümle stratejik bir araç olarak yeniden işlevselleştirildiğidir. Geçmişin otoriter devletçilik ve kültürel pesimizm temelli tartışmaları; modern dönemde metapolitika, etno-plüralizm ve kimlikçi demokrasi söylemleri üzerinden hegemonya kurma çabasına evrilmiş, böylece tarihsel bir ideolojik süreklilik inşa edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the ideological foundations of the Conservative Revolution (Konservative Revolution) movement that emerged during the Weimar Republic and analyzes the impact of this intellectual heritage on the European New Right. The research addresses the fundamental pillars of this movement, which symbolizes a break from traditional conservatism: anti-liberalism, technology-friendly conservatism, and the pursuit of an organic society. The movement's ideological roots, its distinctions from traditional conservatism, and its relationship with National Socialism are discussed comprehensively. Furthermore, the influences of the Conservative Revolution on New Right ideology are analyzed within the framework of identity, authoritarianism, and hegemony. In this study, the ideological, strategic, and methodological continuities between the Weimar-era Conservative Revolution and the European New Right are examined through a historical comparative analysis method across the categories of politics, culture, and technology. Within the scope of the thesis, it is discussed how concepts developed by figures such as Arthur Moeller van den Bruck, Carl Schmitt, Oswald Spengler, and Ernst Jünger—namely the“third way,”the“friend-enemy distinction,”and“cultural pessimism”—paved the way for the European New Right's strategies of metapolitics and ethno-pluralism within a historical continuity. The primary finding of the research is that radical elements—such as the quest for a“New Conservatism”substituted against liberal democracy and the modernity paradigm,“decisionism”in the political sphere, the“culture-civilization”distinction in social debates, and the“appropriation of technological development within a reactionary context”—have been refunctionalized by the contemporary European New Right as strategic tools through a metapolitical transformation. Past debates rooted in authoritarian statism and cultural pessimism have evolved into efforts to establish hegemony through metapolitics, ethno-pluralism, and identitarian democratic discourses in the modern era, thereby constructing a historical ideological continuity