Dünya'da ve Türkiye'de akıllı kent bağlamında Konya Büyükşehir Belediyesi örneği
In the context of smart city applications in the world and Turkey the case of Konya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 991881
  2. Yazar: BETÜL YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kent, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sürdürülebilir Şehir yönetimi, Yerel yönetimler, Konya Büyükşehir Belediyesi, Akıllı kentler, Smart city, information and communication technologies, sustainable city management, local governments, Konya Metropolitan Municipality, Smart cities
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, dünyada ve Türkiye'deki akıllı kent uygulamalarının gelişimini analiz etmek, bu kapsamda Konya'nın mevcut akıllı kent uygulamalarını ve 2022–2030 Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası çerçevesinde yürüttüğü çalışmaları inceleyerek yerel yönetimlerin akıllı kentleşme sürecindeki rolünü ortaya koymaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi temelinde yürütülmüş; veriler, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin strateji belgeleri, faaliyet raporları, resmi dokümanları ve ilgili literatür taraması yoluyla toplanmıştır. Dünya örnekleri kapsamında Seul, Singapur, Amsterdam, Londra ve Barcelona gibi kentlerin akıllı şehir politikaları incelenmiş; Türkiye'de ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerin uygulamaları analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de akıllı kent yaklaşımını kurumsal stratejiye dönüştüren öncü yerel yönetimlerden biri olduğunu göstermektedir. Belediye,“akıllı yönetişim, akıllı insan, akıllı ulaşım, akıllı çevre ve akıllı yaşam”olmak üzere beş temel eksende projeler yürütmektedir. Bu kapsamda e-belediye hizmetleri, veri paylaşım platformları, akıllı trafik yönetimi, çevre izleme sistemleri, yenilenebilir enerji projeleri ve dijital katılım araçları hayata geçirilmiştir. Uygulamalar, teknolojik yeniliklerin yanı sıra sürdürülebilirlik, katılımcı yönetim ve yaşam kalitesi ilkeleriyle bütünleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the development of smart city applications around the world and in Türkiye, and to examine Konya's current smart city applications and the work it has carried out within the framework of the 2022–2030 Smart City Strategy and Roadmap, thereby revealing the role of local governments in the smart city development process. The study was conducted based on qualitative research methods; data was collected through Konya Metropolitan Municipality's strategy documents, activity reports, official documents, and relevant literature review. Within the scope of global examples, the smart city policies of cities such as Seoul, Singapore, Amsterdam, London, and Barcelona were examined; in Türkiye, the applications of cities such as Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, and Kocaeli were analyzed. The findings show that Konya Metropolitan Municipality is one of the pioneering local administrations in Turkey that has transformed the smart city approach into an institutional strategy. The municipality carries out projects based on five main axes:“smart governance, smart people, smart transportation, smart environment, and smart living.”Within this scope, e-municipality services, data sharing platforms, smart traffic management, environmental monitoring systems, renewable energy projects, and digital participation tools have been implemented. The applications integrate technological innovations with the principles of sustainability, participatory management, and quality of life.