Dijital insan kaynakları uygulamalarının çalışanlar için değeri: Büyük ölçekli bir işletmede uygulama
The value of digital human resources applications for employees: Implementation in a large-scale enterprise
- Tez No: 991882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KALFAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Endüstri 4.0, İnsan kaynakları, Digitalization, Industrial 4.0, Human resources
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, günümüz iş yerlerinde ve insan kaynakları süreçlerinde köklü dönüşümlere yol açmıştır. Bu çalışma, dijital insan kaynakları uygulamalarının çalışanlar için değerini ve iş hayatına etkilerini incelemektedir. Araştırma, Konya'da büyük ölçekli bir üretim şirketinin çalışanları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, çalışanların dijital İK uygulamalarına ilişkin algıları ve bunların iş süreçleri ve çalışan deneyimi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini büyük ölçekli bir işletmenin çeşitli birimlerinde çalışan ve dijital insan kaynakları uygulamaları konusunda deneyimi olan 681 mavi ve beyaz yakalı çalışan oluşturmaktadır. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlar arasında dijital insan kaynakları uygulamalarına ilişkin algılarda anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemek için Bağımsız Örneklem T Testi yapılmıştır. Ardından, çalışanların dijital İK uygulamalarına ilişkin deneyimi, iş süreçlerine uyum ve dijitalleşme algıları değişkenleri arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü belirlemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki öngörücü ilişkileri ortaya çıkarmak için regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz bulguları, dijital insan kaynakları uygulamalarına ilişkin boyutların birbirleriyle oldukça pozitif ve anlamlı ilişkiler sergilediğini; özellikle dönüşüm ve dijitalleşme, eğitim ve gelişim, ücretlendirme, iş analizi ve iş yaşam kalitesi gibi alanların, dijital İK uygulamalarının çalışanlar açısından değerini belirlemede anlamlı etkileşimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, dijital insan kaynakları uygulamalarının yalnızca teknik bir dönüşüm aracı olmadığını, aynı zamanda çalışan deneyimini, iş süreçlerinin kalitesini ve organizasyon yapısını şekillendiren stratejik bir unsur olduğunu göstermektedir. Dijitalleşme, eğitim ve gelişim, iş analizi ve iş yaşamı kalitesi gibi boyutların birbiriyle son derece bağlantılı olduğu ve çalışanlar için önemli bir değer yarattığı görülmüştür. Ayrıca, dijital İK uygulamalarının ilerleme algısını artırdığı, ancak durgunluk hissini doğrudan değil, dolaylı olarak etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digitalization has led to profound transformations in today's workplaces and human resources processes. This study explores the perceived value of digital human resources practices for employees and their implications for organizational life. The research was conducted among employees of a large-scale manufacturing company based in Konya. It assesses employees' perceptions of digital HR practices and examines their effects on work processes and employee experience. The study sample consists of 681 blue and white-collar employees from various departments who actively engage with digital HR applications. To identify whether significant differences existed between blue- and white-collar employees regarding their perceptions of digital human resources practices, an Independent Samples T-Test was carried out. Following this, correlation analysis was conducted to determine the direction and strength of the relationships among employees' experience with digital HR practices, their adaptation to work processes, and perceptions of digitalization. Regression analysis was then utilized to reveal the predictive relationships between the variables. The findings of the analysis indicated that the dimensions associated with digital human resources practices demonstrated highly positive and statistically significant relationships. Specifically, transformation and digitalization, training and development, compensation, job analysis, and quality of work life emerged as key areas showing meaningful interactions in determining the perceived value of digital HR practices for employees. The results reveal that digital human resources practices transcend their role as a purely technical transformation mechanism and function as a strategic component influencing employee experience, the quality of work processes, and organizational structure. It was found that dimensions such as digitalization, training and development, job analysis, and quality of work life are strongly interrelated and generate significant value for employees. Moreover, while digital HR practices were shown to strengthen employees' perception of progress, their impact on the feeling of stagnation was indirect rather than direct.