Sanayi kültürünün yeşil örgütsel davranış üzerindeki etkisi: Konya örneği
The impact of industrial culture on green organizational behavior: The Konya example
  1. Tez No: 991880
  2. Yazar: SERPİL YILDIZ KÜÇÜKÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK, DR. MELEK SERMİN EFEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Sürdürülebilirlik, Sanayi Kültürü, Sosyal Sorumluluk, Yeşil Örgütsel Davranış, Environmental Sustainability, Industrial Culture, Social Responsibility, Green Organizational Behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sanayi kültürünün yeşil örgütsel davranış üzerindeki etkisini incelemektir. Başka bir ifade ile, artan çevre kirliliğine karşı çevreye duyarlı, doğa ve çevre dostu işletme olmanın gerekliliğinin farkına varılması, sanayinin neden olduğu çevre kirliliği ile yakından ilişkilidir. Araştırma kapsamında, araştırmanın evrenini Konya ilinde faaliyet gösteren Büsan Özel Organize Sanayi Bölgesi ve 1. Organize Sanayi Bölgesindeki çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada amaca yönelik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma, saha araştırması niteliğinde tasarlanmıştır. Veriler, yüz yüze anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Geri dönüşler neticesinde araştırmada kullanılabilecek anket sayısı 451 (n=451) olarak belirlenmiş ve anketlerden elde edilen veriler SPSS 24.0 programı ile analize tabi tutulmuştur. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi sonrasında, kayda değer sonuçlara ulaşılmıştır. Ölçeklerin geçerliliğini inceleyebilmek için faktör analizi yapılmış, güvenilirliklerini değerlendirebilmek için Cronbach's Alpha katsayılarına bakılmıştır. Değişkenlere ait tanımlayıcı istatistiklerden elde edilen bulgulara göre katılımcıların yüksek düzeyde sanayi kültürüne (x̄=4,47) ve yüksek düzeyde yeşil örgütsel davranışa (x̄=4,17) sahip oldukları belirlenmiştir. Pearson korelasyon analizi bulgularına göre sanayi kültürü ile yeşil örgütsel davranış arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir (r=0,409, p<0,05). Ayrıca sanayi kültürü ile yeşil örgütsel davranışın tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında oluşturulan hipotezleri test edebilmek için regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizi bulgularına göre sanayi kültürünün yeşil örgütsel davranış üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sanayi kültürünün, yeşil örgütsel davranışın alt boyutları olan çevresel duyarlılık, çevresel katılım, ekonomik duyarlılık, yeşil satın alma ve teknolojik duyarlılık boyutları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların ve izlenen metodolojik yaklaşımın, bu alanda yapılacak gelecekteki araştırmalara rehberlik etmesi ve akademik literatüre önemli katkılar sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to look at the effect of industrial culture on green organizational behavior. In other words, understanding the need to be an environmentally aware and eco-friendly company in response to increasing pollution is closely connected to the pollution caused by industry. The study focused on employees working in Büsan Private Organized Industrial Zone and the 1st Organized Industrial Zone in Konya. A purposive sampling method was used to select participants. This study was carried out as a field study. Data were collected through face-to-face surveys. Out of the returned questionnaires, 451 (n=451) were found suitable for the study, and the data from these surveys were analyzed using SPSS 24.0. After analyzing the data, important results were found. Factor analysis was used to check if the scales measured what they were supposed to, and Cronbach's Alpha values were used to check their reliability. According to the descriptive statistics, participants showed a high level of industrial culture (x̄=4.47) and a high level of green organizational behavior (x̄=4.17). The Pearson correlation analysis showed a positive and meaningful relationship between industrial culture and green organizational behavior (r=0.409, p<0.05). Positive relationships were also found between industrial culture and all sub-parts of green organizational behavior. To test the study's hypotheses, regression analysis was carried out. The results showed that industrial culture has a positive and meaningful effect on green organizational behavior. It also has positive and significant effects on the sub-parts of green organizational behavior, including environmental awareness, environmental participation, economic awareness, green purchasing, and technological awareness. It is expected that the findings obtained and the methodological approach employed will provide guidance for future studies in this field and make a significant contribution to the academic literature.