Çalışan sürdürülebilirliğinin sağlanmasında örgütsel destek ve sürdürülebilir liderliğin rolü
The role of organizational support and sustainable leadership in promoting employee sustainability
- Tez No: 991897
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, Sürdürülebilirlik, Öznel iyi oluş, Perceived organizational support, Sustainability, Subjective well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sürdürülebilir liderliğin çalışan sürdürülebilirliği üzerindeki etkisini incelemekte ve bu ilişkide örgütsel desteğin aracı rolünü test etmektedir. Çalışan sürdürülebilirliği kavramı, literatürde ayrı ayrı ele alınan iş tatmini, kişisel iyi oluş ve işten ayrılma niyeti bileşenleri bir araya getirilerek bütüncül bir çerçevede kavramsallaştırılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için nicel bir araştırma türü olan kesitsel araştırma deseni uygulanmıştır. Veriler, sürdürülebilirlik vizyonu ve stratejisine sahip işletmelerde çalışan katılımcılardan, ağırlıklı olarak Orta Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde faaliyet gösteren kuruluşlar kapsamında, çevrimiçi anket yöntemiyle 400 katılımcıdan toplanmıştır. Hatalı ve eksik kodlamalar çıkarıldıktan sonra araştırmaya 326 kişinin verisi dahil edilmiştir. Araştırmada sürdürülebilir liderlik, örgütsel destek ve çalışan sürdürülebilirliğini oluşturan işten ayrılma niyeti, kişisel iyi oluş ve iş tatminini ölçen ölçekler kullanılmış; analizler SPSS ve SmartPLS programlarıyla gerçekleştirilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçları, sürdürülebilir liderliğin çalışan sürdürülebilirliği üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisinin bulunmadığını, ancak örgütsel destek aracılığıyla dolaylı bir etki oluşturduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgu, yöneticilerin çalışanlar açısından örgütün bir temsilcisi olarak algılandığını öne süren Örgütsel Destek Teorisi ile uyumludur. Kaynakların Korunumu (COR) Teorisi çerçevesinden bakıldığında ise örgütsel desteğin çalışanlar için kritik bir koşul kaynağı olduğu ve iş tatmini, kişisel iyi oluş ve örgütte kalma isteği gibi sonuçları doğrudan şekillendirdiği görülmüştür. Bu sonuçlar, çalışan sürdürülebilirliğinin örgütsel destek mekanizmalarıyla güçlendirilebileceğini ve sürdürülebilir liderliğin bu destek sistemlerini harekete geçiren temel unsur olduğunu göstermektedir. Çalışma, çalışan sürdürülebilirliği kavramını Türkiye bağlamında bilimsel bir çerçevede ele almasıyla literatüre özgün bir katkı sunmaktadır ve gelecekte farklı örgütsel değişkenler ile kültürel bağlamların bu ilişkiler üzerindeki etkisinin incelenmesine yönelik yeni araştırma alanları önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of sustainable leadership on employee sustainability and tests the mediating role of perceived organizational support in this relationship. The concept of employee sustainability is conceptualized within a holistic framework by integrating its core components—job satisfaction, personal well-being, and turnover intention—which are often examined separately in the literature. To test the research hypotheses, a quantitative, cross-sectional research design was employed. The data were collected from 400 participants working in organizations with an established sustainability vision and strategy, primarily operating in major cities in the Central Anatolia Region of Türkiye, including Ankara, through an online survey. After removing incomplete or erroneous responses, the final sample consisted of 336 participants. The study utilized validated scales measuring sustainable leadership, organizational support, and the components of employee sustainability (turnover intention, personal well-being, and job satisfaction), and the analyses were conducted using SPSS and SmartPLS software. The results of Structural Equation Modeling (SEM) revealed that sustainable leadership does not exert a direct significant effect on employee sustainability; however, it has an indirect effect through perceived organizational support. This finding aligns with the core proposition of Organizational Support Theory, which suggests that leaders are viewed as the primary representatives of the organization by employees. From the perspective of the Conservation of Resources (COR) Theory, organizational support functions as a critical condition resource for employees, directly shaping outcomes such as job satisfaction, personal well-being, and the intention to remain with the organization. Overall, the results indicate that employee sustainability can be strengthened through supportive organizational mechanisms, and that sustainable leadership serves as a key driver that activates these systems. By examining the concept of employee sustainability within the Turkish context, this study makes an original contribution to the literature and suggests new avenues for future research involving additional organizational variables and cultural contexts.