Hemşirelerin marka tercihleri ile ayakkabı tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between brand preference and shoe preferences of nurses
  1. Tez No: 991904
  2. Yazar: AHMET SAMİ ÖZÇATAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Nurses, Footwear preference, Brand preference
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı hemşirelerin ayakkabı tercihi ile marka tercihleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada gönüllü olarak katılmayı kabul eden 554 hemşire yer almıştır. Katılımcıların 329'u kadın ve 225'i erkek olarak belirlenmiştir. Katılımcıların yaş aralığı 21 ile 60 (X̄=35.89 yıl, Ss=8.08) yaş olarak tespit edilmiştir. Boy aralıkları ise 150 cm ile 195 cm (X̄=170.14 cm, Ss=8.15) aralığındadır. Katılımcıların kilo aralığının ise 41 kg ile 101 kg (X̄=70.29, Ss=12.26) olarak belirlenmiştir. Hemşirelik mesleğindeki süreleri ise 1 yıl ile 45 yıl arasında (X̄=9.64 yıl, Ss=6.73) olduğu raporlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler DataBeeg 1.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken (sayı, yüzde, min-maks değerleri, ortalama, standart sapma) tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Ayrıca bağımlı ile bağımsız değişkenleri karşılaştırmak üzere T-Test ve 2 ve daha fazla bağımsız değişken grupların karşılaştırabilmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla“Güvenilirlik Analizi”yapılmıştır. Çalışma sonucunda, marka güveninin marka tercihi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmektedir. Bir diğer sonuçta ise ayakkabı tercihlerinin marka tercihi üzerinde istatistiksel olarak anlamı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmektedir. Marka özgünlüğünün marka tercihi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between hospital employees' footwear preferences and their brand preferences. The study sample consisted of 554 nurses who voluntarily agreed to participate. Among the participants, 329 were female and 225 were male. The age range of the participants was between 21 and 60 years (M = 35.89, SD = 8.08). Their height ranged from 150 cm to 195 cm (M = 170.14 cm, SD = 8.15), and their weight ranged from 41 kg to 101 kg (M = 70.29 kg, SD = 12.26). The participants' length of professional experience in nursing was reported to range from 1 to 45 years (M = 9.64 years, SD = 6.73). The data obtained in the study were analyzed using the DataBeeg 1.0 software. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, minimum–maximum values, mean, and standard deviation) were used in data reporting. A reliability analysis was conducted to assess the internal consistency of the scales. The findings indicated that brand trust had a statistically significant and positive effect on brand preference. Another result showed that footwear preferences also had a statistically significant and positive effect on brand preference. Furthermore, brand authenticity was found to have a statistically significant and positive effect on brand preference.