Silopi ilçesinde arazi kullanımının zamansal değişimi (1990-2024)
Temporal changes in land use in Silopi district (1990-2024)
- Tez No: 991933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOZKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Arazi Kullanımı, Coğrafi bilgi sistemleri (CBS), Silopi, Silopi Ovası, Tarımsal Arazi Kullanımı, Land Use, Geopraphical informatin system (GIS), Silopi, Silopi Plain, Acricultural Land Use
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Arazi kullanımı, insanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürdükleri alanların doğal ve beşeri özelliklerinin belirlenmesi, bu özelliklere göre sınıflandırılması, değer tespitinin yapılması ve belirli amaçlara yönelik kullanımının planlanması süreci olarak tanımlanmaktadır. Araziye ilişkin değer veya özellik tespitinde, arazi çeşitli açılardan sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalar jeolojik, jeomorfolojik, hidrolojik, toprak özellikleri vb. ile beşeri ve ekonomik (tarım, hayvancılık, ormancılık, turizm, sanayi vb.) özellikler gibi faktörler temelinde yapılmaktadır. Arazi kullanımı, insanların yaşadıkları coğrafi mekânı kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirme ve ondan faydalanma biçimlerini ifade etmektedir. Günümüzde plansız kentleşme, turizm faaliyetleri, ulaşım altyapısının inşası, madencilik ve sanayi faaliyetleri gibi çeşitli beşeri etkinliklere ek olarak aşırı otlatma ve göç hareketleri de farklı arazi kullanım türleri üzerinde önemli baskılar oluşturmaktadır. Bunun yanında, arazilerin zamansal değişiminin izlenmesi ve hangi kullanım türlerinin arttığını, azaldığını ya da bozulmaya uğradığını ortaya koymak, sürdürülebilir arazi yönetimi açısından önemli bir gereklilik haline gelmiştir. Bu kapsamda, arazinin mevcut özelliklerinin doğru şekilde belirlenmesi, arazi kabiliyet sınıflarının ortaya konulması ve arazi kullanım kararlarının hem güncel eğilimler hem de zamansal değişim süreçleri doğrultusunda belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda, karma yöntemin (doküman inceleme ve CBS ile verilerin analizi) kullanıldığı mevcut çalışmanın amacı, Silopi ilçesinde geçmişten günümüze (1990-2024) arazi kullanım durumunu ve değişimini belirlemek, bununla birlikte sürdürülebilir arazi kullanımına yönelik çözüm önerileri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Land use is defined as the process of identifying the natural and human characteristics of areas where people maintain their essential activities, classifying these characteristics, determining their value, and planning their use for specific purposes. In determining the value or characteristics of land, various forms of classification are employed. These classifications are based on factors such as geological, geomorphological, hydrological, and soil properties, as well as human and economic characteristics including agriculture, animal husbandry, forestry, tourism, and industry. Land use refers to the ways in which humans shape and utilize the geographical space they inhabit according to their needs.Today, unplanned urbanization, tourism activities, the construction of transportation infrastructure, mining and industrial operations, excessive grazing, and migration movements exert significant pressure on different land use types. In addition, monitoring the temporal changes of land and identifying which land use categories have increased, decreased, or deteriorated has become an essential requirement for sustainable land management. In this context, determining the current characteristics of the land, establishing land capability and suitability classes, and making land use decisions in accordance with both current trends and temporal change processes hold critical importance. Accordingly, the present study, which employs a mixed methodology consisting of document analysis and GIS-based spatial analysis, aims to reveal the land use patterns and changes in Silopi district from past to present (1990–2024) and to develop recommendations for sustainable land use.