TUI Design Considerations for supporting young children's magnitude understanding
Küçük çocukların miktar algısını geliştirmeyi hedefleyen fiziksel kullanıcı arayüzleri tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar
- Tez No: 991966
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN ÖZCAN, DOÇ. DR. TİLBE GÖKSUN YÖRÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Kullanıcı arayüz sistemleri, Çocuk eğitimi, Parents-child relation, User interface systems, Child education
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, küçük çocukların (3 ila 5 yaş arası) miktar algısını desteklemek için fiziksel kullanıcı arayüzü tasarımında dikkat edilmesi gereken hususları ortaya koymak üzerine olan doktora araştırmasını sunmaktadır. Çalışma, çocukların gelişim süreçlerini desteklemek için dijital teknolojiler tasarlamayı amaçlayan çocuk-bilgisayar etkileşimi (CCI) alanında yer almaktadır. Önceki CCI araştırmaları, çocukların akademik başarıları etkileyen temel bir matematik becerisi olan miktar algısına (miktarları“daha fazla-daha az”olarak karşılaştırma) yönelik bir çalışma ortaya koymamıştır. Küçük çocukların miktar algısı, nesnelerin fiziksel özelliklerinden (Örn., fiziksel yerleşimleri, hacileri) etkilenmektedir. Bu da fiziksel obje bazlı bir uygulamanın faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Fiziksel arayüzler (Tangible user interface- TUI), fiziksel nesnelere ve/veya çevreye hesaplama kapasitesi yerleştiren sistemlerdir. Bu bağlamda, TUI'lerin küçük çocukların miktar algısını nasıl destekleyebileceğini araştırdık. Araştırmada tasarım yoluyla araştıma metodolojisi yolunu izledik. Bu metodoloji tasarlanan objeleri veya sistemleri kullanıcılara sunarak, bu etkileşimlerden doğan içgörülerden bilgi üretimini hedefler. Bu tezin temel katkıları: (i) Miktar algısının nasıl desteklenebileceğine yönelik içgörüler, (ii) Miktar algısını desteklemek üzere geliştirilecek TUI'lerin dikkat etmesi gereken tasarım hususları, (iii) Miktar algısına yönelik TUI tasarım fikirleri ve prototipleri ve (iv) Küçük çocukların bilişsel gelişimi için TUI'leri bilgilendiren tasarım bilgileridir. Genel olarak, çalışmalarım araştırmacılara ve tasarımcılara yetişkinlerin zihninin hayal gücünün ötesinde arayüzlere ilham vermek için çocuklarla yinelemeli ve uygulamalı bir rota kullanarak fiziksel arayüzler oluşturma konusunda ilham verebilir. Bu çalışma, miktar algısı ve ilgili alan olan uzamsal anlayışı desteklemek için TUI'lerin oluşturulmasına yol gösterir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, I present my doctoral research on forming tangible user interface (TUI) design considerations for supporting young children's (ages 3 to 5) magnitude understanding. My work resides in the child-computer interaction (CCI) field that aims to develop interactive technologies for children to support their developmental processes. Previous CCI research neglected magnitude understanding (i.e., comparing amounts as 'more-less'), a foundational math ability that influences later academic achievements. Young children's magnitude understanding is influenced by the physical properties of objects (e.g., spatial arrangement, volume), suggesting that an object-based practice may be beneficial. In line with these, we investigated how TUIs, which embed computational capacity in physical objects and/or surroundings, may support young children's magnitude understanding. We followed research through design methodology, where we used artifacts to probe and reframe the research and embodied the learnings in the form of a final conceptual prototype called 'Storibles.' The key contributions of this thesis are: (i) Insights into how to support magnitude understanding, (ii) Design considerations for TUIs on magnitude understanding, (iii) TUI design concepts and prototypes on magnitude understanding, and (iv) Design knowledge informing TUIs for young children's cognitive development. Overall, my work may inspire researchers and practitioners to build tangible interfaces using an iterative and hands-on route with children to inspire interfaces beyond our adult mind's initial conception. This work leads to building TUIs in children's routines to support magnitude understanding and other related fields like spatial understanding.