Yakma alın kaynağı ile birleştirilmiş ray çeliklerinde beynitik dönüşümlerin mekanik ve mikroyapı özelliklerine etkisi
Effect of beynitic transformations on mechanical and microstructural properties of rail steels joined by flash butt welding
- Tez No: 991977
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZ, DOÇ. DR. UĞUR ARABACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kriyojenik yöntem, Mikroyapı, Sertlik, Cryogenic method, Microstructure, Hardness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yakma alın kaynağı ile birleştirilen R260 ray çeliğine uygulanan farklı sürelerdeki östemperleme ve kriyojenik ısıl işlemlerin mikroyapı, mekanik ve tribolojik özellikler üzerindeki etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Kaynak işlemi sonrası ITAB bölgesinde oluşan heterojen perlitik yapı, sertlik dalgalanmalarına ve darbe tokluğunda düşüşe neden olmuştur. Östemperleme işlemi ile perlitik yapı beynitik karaktere dönüşmüş; süreye bağlı olarak kalıntı östenit, alt beynit oluşumu ve karbür çökelmesi gözlenmiştir. XRD analizleri bu dönüşümü desteklerken, mikrosertlik testleri kısa süreli östemperlemede maksimum sertliğe ulaşıldığını göstermiştir. Mekanik test sonuçları, östemperlemenin çekme dayanımı ve süneklikte azalmaya neden olmasına karşın darbe tokluğu ve aşınma direncini önemli ölçüde iyileştirdiğini ortaya koymuştur. En dengeli mikroyapı ve mekanik özellik kombinasyonu 120 dk östemperleme süresinde elde edilmiş olup, bu koşul ray uygulamaları için en uygun ısıl işlem parametresi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of austempering and cryogenic heat treatments applied for different durations to R260 rail steel joined by flash butt welding on the microstructural, mechanical, and tribological properties were investigated in detail. The heterogeneous pearlitic microstructure formed in the heat-affected zone (HAZ) after welding led to hardness fluctuations and a reduction in impact toughness. With austempering treatment, the pearlitic structure transformed into a beynitic character; depending on the treatment duration, retained austenite, lower beynite formation, and carbide precipitation were observed. XRD analyses supported this transformation, while microhardness tests indicated that maximum hardness was achieved at shorter austempering times. Mechanical test results revealed that although austempering caused a decrease in tensile strength and ductility, it significantly improved impact toughness and wear resistance. The most balanced combination of microstructural and mechanical properties was obtained at an austempering duration of 120 minutes, which was therefore identified as the most suitable heat treatment parameter for practical rail applications.