Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru kararlarının icrası
The execution of individual application decisions to the Constitutional Court of Turkey
- Tez No: 991987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN CANYAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Anayasanın bağlayıcılığı, Bireysel başvuru, Kararların icrası, Constitutional Court, Constitutional obligation, Individual application, Execution of judgements
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru gibi anayasal şikâyet mekanizmaları, temel hakların yargısal alanda korunmasının ulaştığı doruk noktayı temsil ederler. Bu mekanizmalar uzun süre kanunlar ve benzer güçteki normların anayasaya uygunluğunun denetimi ile sınırlı kalan anayasa yargısının kabuğunu kırmış ve anayasa hükümlerini yeniden canlandırarak pozitif hukuk alanında serpilmelerini sağlamıştır. Her devrim gibi anayasa yargısındaki bu köklü değişim de girdiği ülkelerin hukukunda bir sarsıntı yaratmış, yargı ile diğer devlet organları arasında ve bilhassa yargının kendi içinde gerilimlere sebep olmuştur. Hukukumuza 2010 Anayasa değişiklikleri ile giren bireysel başvurunun amacının o dönem sıklıkla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine giden dosya sayısını azaltmak şeklinde lanse edilmesi kurumun bu dönüştürücü gücünün en baştan gölgelenmesi, hatta küçümsenmesine yol açmış görünmektedir. Bu nedenle aslında yargısal korumanın anlam kazanmasını sağlayan kararların icrası konusu bireysel başvuruya ilişkin Anayasa ve kanun hükümlerinde gerektiği kadar yer bulmamış, uzun süre Anayasa Mahkemesi içtihadında da ihmal edilmiştir. Daha sonra bireysel başvuru kararlarının etkisinin kamuoyunda tartışma yaratan bazı Anayasa Mahkemesi kararları aracılığıyla fark edilmesi ve bazı mahkemelerin bu kararlara uymaya direnmesi bireysel başvuru kararlarının bağlayıcılığı ve icrası konusunun hukuki ve siyasi tartışmalarda öne çıkmasına, akademik çalışmalarda sıklıkla ele alınmasına vesile olmuştur. Bu tezde artık çokça işlenmiş görünen konuya ilişkin mevcut çalışmaların tekrar edilmesi, kararların uygulanması gerekliliğinin anayasal ve yasal çerçevesinin yeniden çizilmesi, Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin güncel kararlarının bilimsel metotlarla bir araya getirilmesi söz konusu değildir. Bunun yerine bireysel başvuru kararlarının icrasının hem maddi hem usul hukuku boyutları ele alınmış, kararların icrasını sağlayan bireysel (yeniden yargılama, tazminat vb.) ve genel (pilot kararlar vb.) tedbirlerin hukuki niteliklerinin daha doğru şekilde anlaşılması amaçlanmıştır. Bu açıdan çalışma bireysel başvuru kararlarının icrasında başvurulan pratik bir rehber olma gayretindedir. Çalışmada Anayasa Mahkemesinin kararlarının icrasındaki rolü karar öncesi (tedbir kararları yoluyla), karar incelemesi sırasında ve karar sonrasında olmak üzere üç safhada incelenmektedir. Nihayet her bir safhaya özgü şekilde etkili bir icra sürecini temin edebilecek önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Constitutional complaint mechanisms such as the individual application to the Constitutional Court represent the pinnacle of judicial protection of fundamental rights. These mechanisms, in a way, broke the shell of the constitutional justice, which had been limited to the review of the constitutionality of laws and norms having the force of law for a long time, and revitalized constitutional provisions, allowing them to flourish in the field of positive law. Like every revolution, this radical change in the constitutional justice has shaken the law of the countries it entered, causing tensions between the judiciary and other state organs, and especially within the judiciary itself. The fact that the purpose of the individual application, which was introduced into our law with the 2010 Constitutional amendments, was frequently portrayed as reducing the number of cases going to the European Court of Human Rights at that time seems to have led to this transformative power of the institution being overshadowed or even underestimated from the very beginning. For this reason, the issue of the execution of judgments, which in fact enables judicial protection to gain meaning, was not adequately addressed in the constitutional and legal provisions on the individual application and was neglected in the jurisprudence of the Constitutional Court for a long time. Later on, the fact that the impact of individual application decisions was recognized through some controversial decisions of the Constitutional Court that are prominent in the public opinion and the resistance of relevant courts to comply with those decisions brought the issue of the binding authority and the execution of individual application judgments to the fore in legal and political debates and to be frequently addressed in academic works. This thesis, in this regard, does not intend to repeat the existing studies on the subject, which seems to have covered the issue extensively, or to redraw the constitutional and legal framework of the necessity to enforce the decisions, and compile the current decisions of the Constitutional Court on the subject with scientific methods. Instead, it elaborates on the substantive and procedural law aspects of the execution of individual application decisions, and aims to reveal the legal qualifications of the individual (reopening of legal proceedings, compensation, etc.) and general (pilot judgments, etc.) measures that ensure the execution of the decisions more accurately. In this respect, the study endeavors to be a practical guide in the execution of individual application decisions. The role of the Constitutional Court in the execution of its judgments is analyzed in three phases: before the judgment (through injunctions), during the judgment review and after the judgment. Finally, recommendations specific to each phase are provided to ensure an effective execution process.