Rehberli araştırma sorgulamaya dayalı fen bilgisi laboratuvar uygulamalarının yansıması
Reflections on quided inquiry based science laboratory applications
- Tez No: 730085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESME HACIEMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Fen Bilgisi Eğitimi, Öğrenme Stilleri, Yaratıcı Düşünme Becerisi, Creative Thinking Skill, Learning Styles, Science Education, Scientific Process Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı rehberli araştırma sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri üzerindeki etkisini ve öğretmen adaylarının araştırma sorgulama yöntemi ile laboratuvar uygulamaları kapsamında görüşlerini araştırmaktır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi'nde 2018-2019 eğitim öğretim yılında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 3. Sınıf 74 kişilik fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada karma yöntemlerden yakınsayan paralel karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda tek grup ön test son test deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada nicel veriler nitel verilerle desteklenmiştir. Araştırma toplam 10 hafta sürmüştür. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için Okey, Wise ve Burns (1985) tarafından geliştirilen Geban, Aşkar ve Özkan (1992) tarafından Türkçeye çevrilen Bilimsel Süreç Beceri Testi (BSBT) ile toplanmıştır. Nitel verileri toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan odak grup görüşmesi ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel analizleri sonucunda rehberli araştırma sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinde ön test son test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Rehberli araştırma sorgulamaya dayalı laboratuvar uygulamaları fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin tüm alt boyutlarında artış olduğu bulunmuştur. Çalışmanın nitel sonuçları bilimsel süreç becerileri gelişimi, basit malzeme kullanımı, 5E ders planı, günlük hayatla ilişkilendirme ve laboratuvar uygulamaları temaları çerçevesinde incelenmiştir. Fen bilgisi öğretmen adayları, bu süreçte bilimsel süreç becerileri, yaratıcı düşünme becerileri, eleştirel düşünme becerileri, sorgulama becerilerinin geliştiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of inquiry-based laboratory practices on science teacher candidates' scientific process skills and their views on research-inquiry method and laboratory practices. The research was carried out at Akdeniz University in the 2018-2019 academic year. The sample of the research consists of 3rd grade 74 person science teacher candidates. Converging parallel mixed design from mixed methods was used in the study. In the quantitative dimension of the research, a single group pre-test post-test experimental design was used. Quantitative data in the research were supported by qualitative data. The research lasted 10 weeks in total. In order to collect the quantitative data of the research, it was collected with the Scientific Process Skill Test (BSBT), which was developed by Okey, Wise and Burns (1985) and translated into Turkish by Geban, Askar ve Özkan (1992). In order to collect qualitative data, it was collected through a focus group interview prepared by the researcher. As a result of the quantitative analyzes of the research, a statistically significant difference was found between the pre-test and post-test results of the science process skills of the science teacher candidates of guided inquiry-based laboratory applications. It was found that guided research and inquiry-based laboratory practices increased in all sub-dimensions of science process skills of pre-service science teachers. The qualitative results of the study were examined within the framework of the themes of scientific process skills development, use of simple materials, 5E lesson plan, associating with daily life and laboratory applications. Pre-service science teachers stated that their scientific process skills, creative thinking skills, critical thinking skills, and inquiry skills improved in this process.