Malign Melanomlu Hastaların Anksiyete Depresyon Düzeyleri ve Yaşam Kalitesi
Malignant Melanoma Patients' Anxiety Depression Levels anfd Quality of Life
- Tez No: 992034
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Onkoloji, Psychology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Malign melanom, depresyon, anksiyete, stresle başa çıkma, yaşam kalitesi, Malignant melanoma, depression, anxiety, coping with stress, quality of life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Onkoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikososyal Onkoloji ve Eğitim Bilim Dalı
Özet
Ceylan, P. (2010). ?Malign Melanomlu Hastaların Anskiyete-Depresyon Düzeyleri ve Yaşam Kalitesi ? İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Prevantif Onkoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Bu çalışmanın amacı; malign melanomlu hastaların depresyon-anksiyete düzeyi ile yaşam kalitesinin ilişkisini belirlemektir.İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsüne başvuran 40 malign melanomlu hasta araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Örneklem grubuna sırayla; Görüşme Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Hastane Anksiyete Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma) yanı sıra ikili grupların karşılaştırmasında bağımsız t testi, nitel verilerin karşılaştırmalarında ki-kare testi kullanılmıştır.Elde edilen verilere göre, malign melanomlu hastaların, hastane anksiyete-depresyon ölçeği ile cinsiyet, hastalık süresi, metastaz arasında anlamlı bir ilişki, psikiyatrik hastalık öyküsü ve psikiyatrik tedavi görme değişkenleri ile hastane anksiyete alt ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anksiyetesi ve depresyonu olanların hem duygusal odaklı hem de problem odaklı başa çıkma tarzlarını kullandıkları; anksiyetesi-depresyonu olmayan hastaların ise genel olarak problem odaklı başa çıkma tarzlarını kullandıkları saptanmıştır. Ansksiyete ve depresyon ile yaşam kalitesi arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anksiyete ve depresyon oranı yükseldikçe, yaşam kalitesinin düştüğü belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde tartışılarak sınırlılıklar ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceylan, P. (2010). "Malignant melanoma patients? anxiety-depression levels and quality of life? Istanbul University, Institute of Health Sciences, Preventative Oncology Major Field, Master Thesis. İstanbul.The purpose of this study is to determine the relationship between malignant melanoma patients? depression-anxiety levels and the quality of life.Forty malignant melanoma patients who are admitted to Istanbul University, Faculty of Medicine, Institute of Oncology constitutes the sample of this research.In the sample group, an Interview Form, Beck depression scale, hospital-anxiety scale,a scale for coping with stress,and SF-36 quality of life scale have been respectively applied. While evaluating the data , ki-square test has been used when comparing the qualitative data and the independent t-test has been used when comparing the groups of two and complementary statistical methods (average,standard deviation) have been used as well.According to the data obtained,a significant statistical relationship has been found among the patients? history of psychiatric illnesses, psychiatric treatment variables, their anxiety subscale at the hospital, malignant melonama patient?s hospital anxiety depression scale , the duration of the disease, patients? gender, and metastasis. It has been determined that those with anxiety and depression use both problem and emotional-oriented coping styles, on the other hand others with no anxiety and depression generally use problem oriented coping styles. A significant relationship has beenfound among anxiety, depression and the quality of life as well. It is determined that the higher the rate of anxiety and depression is, the lower the quality of life becomes. As a result of the research, the limitations and recommendations are set and the outcomes of the studies are discussed in the framework of the relevant literature.