Yüz yüze ve harmanlanmış öğrenme ile yürütülen İngilizce derslerinin öğrencilerin akademik başarısı ve doyumu açısından incelenmesi
The investigation of English language courses delivered through face-to-face and blended learning in terms of students' academic achievement and satisfaction
  1. Tez No: 992137
  2. Yazar: YILMAZ KILAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DURUHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış Öğrenme, Yüz Yüze Öğrenme, Öğrenci Başarısı, Öğrenci Doyumu, İngilizce Öğretimi, Eğitim Teknolojileri, Akademik başarı, Eğitim, Eğitim programları, Harmanlama, Öğrenci görüşleri, Blended Learning, Face-To-Face Learning, Academic Achievement, Learner Satisfaction, EFL Instruction, Educational Technologies, Education, Education programs, Blending, Opinions of students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, yüz yüze öğrenme ile harmanlanmış öğrenme modellerinin İngilizce öğretimindeki etkililiğini çok boyutlu olarak incelemek ve her iki modelin öğrenen başarısı ile öğrenci doyumu üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı bir bakış açısıyla ortaya koymaktır. Dijitalleşmenin yükseköğretimde giderek belirginleşen etkisi, çevrim içi bileşenlerin pedagojik tasarıma entegrasyonunu zorunlu kılmakta; böylece harmanlanmış öğrenme, yalnızca teknolojik bir tercih olmaktan çıkıp öğrenme-öğretme süreçlerini yeniden yapılandıran stratejik bir model niteliği kazanmaktadır. Ancak alan yazın, bu iki modelin etkililiğini bütüncül bir yöntemle karşılaştıran ampirik çalışmaların sınırlı olduğunu göstermekte; özellikle hazırlık sınıfı bağlamında öğrenci başarısı, bilişsel alt beceriler ve öğrenci doyumuna ilişkin bulguların tutarlı bir çerçevede sunulmadığı görülmektedir. Bu gerekçeyle araştırmada karma araştırma deseni kullanılmış ve nicel bulgular nitel verilerle derinleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023–2024 akademik yılında Muş Alparslan Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim gören 47 hazırlık sınıfı öğrencisi oluşturmaktadır. Deneysel süreçte harmanlanmış öğrenme grubu Web 2.0 araçları, çevrim içi içerikler, etkileşimli etkinlikler ve dijital öğrenme yönetim sistemiyle desteklenmiş bir öğretim sürecine katılmış; yüz yüze öğrenme grubu ise geleneksel öğretim yöntemleriyle öğrenimini sürdürmüştür. Veri toplama sürecinde İngilizce akademik başarı testi, öğrenci doyumu ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmış; nicel veriler parametrik istatistiksel analizler, nitel veriler ise betimsel ve içerik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Nicel bulgular, genel akademik başarı açısından iki model arasında anlamlı bir fark bulunmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte alt beceri analizleri, harmanlanmış öğrenme modelinin özellikle okuma ve dinleme becerilerinde kayda değer bir avantaj sunduğunu; buna karşın gramer başarısında anlamlı bir farklılık oluşmadığını göstermiştir. Öğrenci doyumu verileri ise harmanlanmış öğrenme grubunun genel doyum, içerik-yöntem yeterliği, erişilebilirlik ve değerlendirme boyutlarında anlamlı ölçüde daha yüksek puanlar aldığını göstermektedir. Nitel bulgular, harmanlanmış öğrenmenin öğrenen özerkliğini desteklediğini, esneklik sağladığını, öğrenme materyallerinin çeşitliliğini artırdığını ve öğrenen motivasyonunu güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin teknik erişim sorunları, internet bağlantı problemleri ve zaman yönetimi güçlükleri yaşadıkları tespit edilmiştir. Yüz yüze öğrenme modeli ise anında geri bildirim, öğretmen-öğrenci etkileşiminin yoğunluğu ve sınıf içi düzen açısından güçlü yönleriyle öne çıkmıştır. Araştırma sonuçları, harmanlanmış öğrenmenin genel başarı üzerinde yüz yüze öğrenmeye göre üstün bir etki göstermemekle birlikte, bilişsel alt becerilerde ve özellikle öğrenci doyumunda anlamlı pedagojik avantajlar sunduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, harmanlanmış öğrenmenin yükseköğretimde İngilizce öğretimine uyarlanmasında öğrenen özerkliği, esneklik, teknoloji entegrasyonu ve pedagojik farklılaştırma açısından önemli bir potansiyeli işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of blended learning and face-to-face learning models in English language instruction through a multidimensional and comparative analytical framework. The pervasive influence of digitalization in higher education has accelerated the integration of online components into instructional design, positioning blended learning as a transformative pedagogical paradigm rather than a mere technological adjunct. Despite this shift, the extant literature presents a limited number of empirical studies that rigorously compare the pedagogical outcomes of blended and face-to-face modalities within a unified methodological structure, particularly with regard to achievement, sub-skill development, and learner satisfaction in preparatory EFL contexts. To address this gap, a mixed-methods design was adopted, in which qualitative findings were employed to elaborate and contextualize quantitative results. The study was conducted with 47 preparatory EFL students enrolled at Muş Alparslan University during the 2023–2024 academic year. The instructional intervention for the blended learning group incorporated Web 2.0 tools, online instructional resources, interactive activities, and a digital learning management system, while the face-to-face group continued with conventional classroom-based instruction. Data were gathered through an English achievement test, a learner satisfaction scale, and semi-structured interviews. Quantitative data were analyzed using parametric statistical procedures, whereas qualitative data underwent descriptive and thematic content analysis. Quantitative findings revealed no statistically significant difference between the two instructional models in overall academic achievement. However, skill-specific analyses indicated that blended learning yielded superior outcomes in reading and listening skills, while no significant differences emerged in grammar performance. Learner satisfaction scores demonstrated a clear advantage for the blended learning group across multiple dimensions, including general satisfaction, instructional content and methodology, accessibility, orientation, and assessment. Qualitative results further indicated that blended learning supports learner autonomy, enhances flexibility, promotes resource richness, and fosters motivational engagement. Nevertheless, participants also reported challenges related to technological access, connectivity issues, and time management. Conversely, face-to-face instruction was perceived as advantageous in terms of immediacy of feedback, teacher-student interaction, and classroom orchestration. Overall, the study concludes that although blended learning does not surpass face-to-face instruction in general achievement, it offers notable pedagogical benefits in sub-skill development and learner satisfaction. These findings underscore the potential of blended learning as a robust pedagogical model for EFL instruction in higher education, particularly with respect to autonomy, flexibility, technology integration, and differentiated learning pathways.