İkinci Dünya Savaşı sonrasında Ermeni iddiaları ve hakikatin önemsizleştirilmesi siyaseti
Armenian claims after Second World War and post-truth
  1. Tez No: 992152
  2. Yazar: GÖKHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Savaşı II, Ermeni sorunu, Modernite, Postmodernite, Soğuk savaş, World War II, Armenian question, Modernity, Postmodernity, Cold war
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ermeni Dili ve Kültürü Bilim Dalı
Özet
Tezimizde İkinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan postmodern anlayış, buna paralel olarak şekillenen dünya siyaseti ve Türk-Ermeni ilişkileri ile Ermeni iddialarında kullanılan metotlar incelenmiştir. Çalışmalarımız İkinci Dünya Savaşının bitiminden itibaren iki etapta gerçekleştirilmiştir: ilk etap savaş sonrası ortaya çıkan postmodernite ve hakikatin önemsizleştirilmesi siyaseti, ikinci etap savaş sonrası Türk-Ermeni ilişkileri.Bu iki etapta elde edilen veriler ışığında tezimiz üç bölüm halinde yazılmıştır. Giriş bölümünde varsayımlarımız ve öngörülerimiz belirtilmiştir. Konuya ilişkin daha önce yapılan çalışmalardan söz edilmiştir. Araştırma yöntemlerimiz, başvurulacak kaynaklar ve sınırlılıklarımız belirlenerek çalışmamıza bir çerçeve çizilmiştir. Birinci bölümde, modernite, postmodernite ve hakikatin önemsizleştirilmesi siyaseti ele alınmıştır. Hakikat ve gerçek ayrımından bahsedilerek, hakikatin eğilip bükülme olgusunun toplum üzerindeki etkilerine vurgu yapılmıştır. Hakikatin önemsizleştirilmesi siyasetinin geldiği aşama resmedilmiştir. İkinci bölümde İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş, SSCB'nin dağılması, Ermenistan'ın bağımsızlık sürecinde geçirdiği evreler ve Türk-Ermeni ilişkilerinde yaşanan dönüm noktaları belirlenmiştir. Ermeni iddialarında 1965 yılının başlangıç olmasında etken olan siyasi parametreler irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, Ermeni uluslararası siyasetinin temelini oluşturan, Türklere yönelik iddia ve talepler, hakikatin önemsizleştirilmesi siyaseti çerçevesinde incelenmiştir. Ermeni iddialarının yaygınlaştırılmasına yönelik kullanılan araçlar ve başvurulan çeşitli safsata metotları örneklerle tarif edilmiştir. Sonuç bölümünde, başlangıçta çizdiğimiz çerçeve içerisinde varsayımlarımızın geçerliliği sorgulanmış ve çalışmamızın amacına ulaştığı sonucuna varılmıştır. Ermeni iddialarının; küresel siyasetten bağımsız“gerçeklik”olarak gösterilmesine karşın, aslında ortaya çıkan siyasi, sosyal ve teknolojik fırsatların değerlendirilmesi ile eğilip bükülmüş, kimi yerde yeniden inşa edilmiş ve gerçeği temsil etmesi önemini yitirmiş olan“hakikatler”olduğu değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, we examined the postmodern understanding that emerged after World War II, the global politics shaped in parallel, Turkish-Armenian relations, and the methods employed in Armenian claims. Our study was conducted in two stages starting from the end of World War II: the first stage focused on postmodernity and the politics of trivializing truth that emerged after the war, while the second stage addressed post-war Turkish-Armenian relations. Based on the findings from these two stages, our thesis was structured into three chapters. In the introduction, we outlined our assumptions and predictions. Previous studies on the subject were mentioned. We defined our research methods, the sources to be used, and our limitations, thereby framing the scope of our work. The first chapter discusses modernity, postmodernity, and the politics of trivializing truth. It addresses the distinction between truth and reality, emphasizing the impact of the bending and manipulation of truth on society. The current stage of the politics of trivializing truth is illustrated. In the second chapter, World War II, the Cold War, the dissolution of the USSR, the phases of Armenia's independence process, and the turning points in Turkish-Armenian relations are examined. The political parameters that led to 1965 becoming a pivotal year for Armenian claims are analyzed. The third chapter investigates the claims and demands directed at Turks, which form the basis of Armenian international politics, within the framework of the politics of trivializing truth. It has been assessed that Armenian claims, although presented as“realities”independent of global politics, are in fact distorted and, in some cases, reconstructed“truths,”shaped by the exploitation of emerging political, social, and technological opportunities.