Türkçe ve Yunanca resimli çocuk kitaplarında utanç duygusunun işlenişinin değerlendirilmesi
An evaluation of the treatment of shame in Turkish and Greek picture books for children
  1. Tez No: 992153
  2. Yazar: İLKE ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Karşılaştırmalı Edebiyat, Education and Training, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu sosyalizasyonu, Karşılaştırmalı edebiyat, Resimli çocuk kitapları, Utanma duygusu, Yunan edebiyatı, Emotion socialization, Comparative literature, Illustrated children books, Shame, Greek literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkçe ve Yunanca resimli çocuk kitaplarında utanç duygusunun nasıl işlendiğini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma deseninde yürütülmüş olup veri toplama sürecinde doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını, son yirmi beş yıl içinde yayımlanmış, utanç duygusuyla doğrudan ya da dolaylı biçimde ilişki kuran Türkçe ve Yunanca resimli çocuk kitapları oluşturmaktadır. Veriler, betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, Türkçe ve Yunanca resimli çocuk kitaplarında utancın farklı gerekçelendirme ve temsillerle kurgulandığını ancak her iki kültürde de toplumsal normlara hizmet eden bir duygu olarak işlev gördüğünü göstermektedir. Bu bağlamda Türkçe kitaplarda utanç, daha çok kişinin davranışlarını düzenleyen ve benliği kontrol etmeye yönelik bir toplumsal mekanizma olarak sunulmaktadır. Yunanca kitaplarda utanç ise bireyin kendisiyle kurduğu ilişkiye odaklanan ve toplumsal dönüşüme alan açan bir deneyim olarak temsil edilmektedir. Bu çalışma, utanç duygusunun çocuk edebiyatında kültürel, eğitsel ve sanatsal boyutlarıyla nasıl inşa edildiğini ortaya koyarak çağdaş çocuk çalışmaları, duygu sosyolojisi ve çocuk edebiyatı alanlarına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine how the emotion of shame is addressed in Turkish and Greek picture books for children. The research was conducted within a qualitative research design, employing document analysis as the data collection method. The data set consists of Turkish and Greek picture books published within the last twenty-five years that engage with the emotion of shame either directly or indirectly. The data were analyzed through descriptive analysis. The findings indicate that shame is constructed through different justifications and modes of representation in Turkish and Greek picture books; however, in both cultural contexts, it functions as an emotion that serves social norms. In this respect, shame in Turkish picture books is predominantly presented as a social mechanism aimed at regulating behavior and controlling the self. In Greek picture books, on the other hand, shame is represented as an experience that focuses on the individual's relationship with the self and opens space for social transformation. By revealing how the emotion of shame is constructed in children's literature through cultural, educational, and artistic dimensions, this study contributes to the fields of contemporary childhood studies, the sociology of emotions, and children's literature.